torsjö live vers2

Socialdemokraterna försöker enas Omar Al-Ganas kan bli utesluten

Socialdemokraterna försöker enas Omar Al-Ganas kan bli utesluten

Omar Al-Ganas kan uteslutas ur Socialdemokraterna, enligt Irene Nilsson, ordförande i Hässleholms Arbetarekommun, till höger. Vid valvakan våndades de över det, förutom i Al-Ganas hemområde Ljungdala, dåliga valresultatet, i mitten oppositionsrådet Lena Wallentheim. Foto: Urban Önell

Socialdemokraterna enas nu lokalt om att Omar Al-Ganas inte kan vara kvar. De ledande personer som gett honom sitt stöd sägs ha gjort det ”innan de hade all information”. Deras kommentarer ligger dock kvar på Facebook på tisdagskvällen och även SSU:s Skånedistrikt har kvar sitt stöduttalande.

Om Omar Al-Ganas inte frivilligt avgår och begär utträde ur Socialdemokraterna kan partiet centralt utesluta honom.

– Jag hoppas innerligt att han tar sitt förnuft till fånga. Det är önskvärt att han lämnar partiet, annars blir det eventuellt ett uteslutningsärende. Vi har haft kontakt med både distriktet och partiet centralt och det är solklart från båda håll, säger Irene Nilsson, ordförande i Hässleholms Arbetarekommun.

Irene Nilsson berättar att hon pratat med bland andra socialnämndens förste vice ordförande Lena Nilsson. Lena Nilsson skrev till Omar Al-Ganas på Facebook att hon trodde på honom och tyckte att han skulle vara kvar i partiet, trots att han på sociala medier gett uttryck för åsikter som strider mot socialdemokraternas grundvärderingar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– När hon fått veta hela situationen är hon helt införstådd med den. Partiet har full uppbackning, säger Irene Nilsson.

Lena Nilsson bekräftar detta till Frilagt via sms.

Ledningen informerades också vid söndagens medlemsmöte.

– Medlemmarna blev förfärade. Vi har över 350 medlemmar och vet inte vad alla tycker, men vi har en samsyn, säger Irene Nilsson.

”Har inte berättat hela
sanningen i media”

Hon fick vetskap om att 19-årige Omar Al-Ganas på sociala medier uttryckt och gillat antisemitiska kvinnoförtryckande och våldsbejakande åsikter när tidningen Samhällsnytt, som granskat hans agerande, i onsdags hörde av sig och ville ha partiets svar på ett antal frågor.

Partiet svarade inte på frågorna, men tog omedelbar kontakt med Omar Al-Ganas.

– Vi ville självklart ha en dialog. Han sa att han ångrade sig och inte hade de åsikterna längre. Han ville själv träffa styrelsen vid torsdagens sammanträde och sa då att han skulle lämna sina uppdrag. Det tyckte styrelsen var bra, förklarar Irene Nilsson.

Hon säger att Omar Al-Ganas sedan ändrade sig.

– Jag kan säga att jag är bestört och besviken. Jag trodde att vi var helt överens om att han skulle avgå. Sedan vände han och har inte berättat hela sanningen i media. Vi har inget förtroende längre, säger hon.

Var aktuell som ledamot
i kommunstyrelsen

Omar Al-Ganas gjorde en snabb karriär inom Socialdemokraterna i Hässleholm och var aktuell för en plats i kommunstyrelsen innan hans uttalanden på sociala medier avslöjades. Foto: Berit Önell

Hon konstaterar att Omar Al-Ganas var en politisk begåvning och hade stort stöd bland väljarna. Det visades bland annat av att han fick flest personkryss i valet, 467, och gick förbi oppositionsrådet Lena Wallentheims 430.

Irene Nilsson tonar ner kryssens betydelse.

– Kryssen visar stöd, men varje kryss innebär en röst till partiet. Kommunfullmäktige är folkvalt, men partiet utser ledamöter till övriga uppdrag, betonar hon.

Hon bekräftar dock att Omar Al-Ganas var aktuell för förtroendeuppdrag på hög nivå.

– Han var med i diskussionen om ledamöter till kommunstyrelsen, men ingenting var klart, säger hon.

Hon säger att det inte finns några exakta gränser för vad som är tillåtet inom partiet och vad som kan förlåtas. Omar Al-Ganas förklaring att han bara var ett barn när han skrev de olämpliga uttalandena anser hon inte räcker. Det handlar om många olika uttalanden och gillanden under flera års tid.

– Det finns uttalanden som är helt oacceptabla i närtid, en del var 2016. Vi är ett parti med socialdemokratiska värderingar. Vi står upp för alla människors lika rätt och ingen rasism eller sexism kan accepteras. Hade vi vetat detta tidigare hade han aldrig fått några politiska uppdrag, säger Irene Nilsson.

Hon anser det nödvändigt att partiet avsätter personer som ger uttryck för åsikter av det här slaget.

– Vi kan annars inte gå ut och kritisera andra partier för till exempel rasistiska uttalanden. Det går ju inte att göra annorlunda med våra egna, säger hon.

Hon säger att hon förstod av Frilagts artikel den 7 september att Omar Al-Ganas och hans familj tagit avstånd från en del av släkten på grund av islamistisk extremism.

– Det måste ha varit ett fruktansvärt dilemma i familjen, det får vi tro på, säger hon.

Men hon reagerade starkt på att Omar Al-Ganas ändå den 1 september i år på Facebook gillade en bild av sin farbror som pekats ut som ledare för den våldsbejakande islamismen i Sverige.

Inga kontroller av kandidater
till politiska uppdrag

Socialdemokraterna gör inga kontroller av kandidater till politiska uppdrag.

– Personen får skriva på en kandidatförsäkran, att man står för socialdemokratiska värderingar, följer stadgarna, är aktiv i partiet, utbildar sig, kommer när partiet kallar med mera. Men det går inte att kontrollera alla, säger Irene Nilsson.

Med anledning av det som hänt har S i Hässleholm diskuterat att skärpa formuleringarna i kandidatförsäkran.

– Vi bör kanske ha fler punkter om hur man uttalar sig på sociala medier. Kanske kan vi undvika vissa problem, det skulle i alla fall bli mycket lättare att hantera om vi har med det, då blir det ingen överraskning, menar Irene Nilsson.

Hon anser det inte uteslutet att Omar Al-Ganas kan ägna sig åt politik i framtiden.

– Det kan bli annorlunda när han blir äldre och framför allt visat att han inte har de här åsikterna. Ingen ska dömas för evigt, säger hon.

Frilagt har sökt Socialdemokraternas centrala partikansli för en kommentar.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2018-10-15 S uppmanar Omar Al-Ganas att avgå ”Åsikter i strid med socialdemokratiska värderingar”

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se