torsjö live

Donnez till dansgalan i Tyringe 2019

Donnez till dansgalan i Tyringe 2019

Donnez från Perstorp, som har utvecklats till ett av Sveriges mest bokade band, kommer till dansgalan i Tyringe i maj.

Det tog två år att boka, men lördagen den 25 maj 2019 spelar det populära dansbandet Donnez från Perstorp på dansgalan i Tyrehallen i Tyringe.

– Vi är jättestolta, Donnez är ett av Sveriges mest bokade band, säger Robert Huth, president i Lions som håller i trådarna.

Imorgon, fredag, släpps 50 biljetter till specialpris.

Robert Huth, president i arrangerande Lions, är glad och stolt inför dansgalan 2019. Foto: Lotta Persson

Dansgalan i Tyrehallen arrangerades första gången 2017. Drygt 100 personer kom för att äta och dansa till levande musik i den nybyggda multihallen som omvandlades till danslokal för en kväll. 2018 fördubblades antalet när konceptet utvecklades med bland annat barnaktiviteter för att bli ett alternativ till Tyringedagarna som skulle pausa, men återuppstod på höstkanten.

Nu hoppas arrangörskommittén, som består av styrelsen i Lions, att med Donnez som dragplåster locka 350 ätande deltagare. Maxantal i den del av hallen som används är 1 000 personer.

Det blir inga barnaktiviteter i år, men väl en pensionärslunch med sång och musik av Wrambjers på lördagen.

– Jag är väldigt glad att de tackade ja, säger Robert Huth.

På kvällen kommer det att bli ytterligare underhållning, som ännu inte är klar, innan Donnez går upp på scenen. Bandet kommer till Tyringe med sin unika turnébuss i två våningar, Sveriges dyraste när den köptes in för fem miljoner kronor för ett par år sedan.

Farozon sköter serveringen i hallen och bygger även upp en uteservering. På fredagskvällen inbjuds ungdomar till disco. Föreningar i Tyringe erbjuds att hjälpa till med det praktiska, främst att bygga och riva scen och dansgolv, och får då ersättning.

Ekonomin är säkrad tack vare sponsorer där de största är Tyringe sparbanks utvecklingsstiftelse och Sparbanken 1826.

– Våra arrangemang får inte gå back, då får vi personligen betala eftersom vi har lovat att alla insamlade medel går till hjälpverksamhet, säger styrelseledamoten Tomas Olsson.

Kassören Leif Larsson bekräftar att allt därför måste vara finansierat i förväg.

Kassören Leif Larsson försäkrar att alla arrangemang ska vara finansierade innan Lions trycker på startknappen. Här söks inga förlustgarantier från kommunen.

– Vi begär ingen förlustgaranti från kommunen. Det ska minst gå plus minus noll, blir det något överskott skänker vi det, säger han.

Robert Huth känner personligen Donald Laitila, kapellmästare i Donnez. De har framträtt tillsammans vid en av Åparkskvällarna i Tyringe för några år sedan då Robert sjöng tillsammans med sin fru.

Men Donnez var alltså inte lätta att boka. Det gäller att ha framförhållning.

– När jag bokade dem för två år sedan var det en chansning av Guds nåde. Jag visste ju varken om bandet skulle hålla ihop eller dansgalan finnas kvar, säger Robert Huth.

Han hoppades att det skulle gå snabbare, men nu är det äntligen klart.

– Det kommer att bli skitbra, säger han.

Han har ännu inte bokat något band till 2020, men tänker att det ordnar sig. Donnez var det han drömde om.

– Nu sitter vi rätt så lugnt i båten. Jag tror det blir lättare att få hit andra band sedan, säger han.

På sikt hoppas han att dansgalan ska utvecklas till ett nytt Ekebo som lockar besökare från hela landet. Redan förra året kom några från Malmö.

– Det krävs nog minst tre år för att veta om det är något att satsa på, säger Tomas Olsson.

De första biljetterna släpps nu vid midnatt på Tickster med så kallat ”early bird”-pris. De kostar 200 kronor inklusive mat. Från den 1 mars säljs biljetter till ordinarie pris, 295 kronor. Deltagare i kommunens dagliga verksamhet får liksom förra året biljetter med specialrabatt.

Lions i Tyringe med 29 aktiva medlemmar har hittills i år delat ut 130 000 kronor till hjälpverksamhet, både lokalt, ofta via Tyringe kyrkas diakoner, och internationellt, bland annat till skolgång för ungdomar i Nepal.

Berit Önell

Styrelsen i Lions fungerar som arrangörskommitté inför dansbandsgalan, från vänster i bakre raden Robert Huth, Lennart Antonsson, Bosse Johansson och Leif Larsson. Främre raden från vänster Michael Persson och Tomas Olsson. Göran Risell och Alf Ljungbäck saknas på bilden. Foto: Lotta Persson
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se