Gruppen-3a-328x120

Ny delegationsordning i miljöfrågor olaglig

Ny delegationsordning i miljöfrågor olaglig

Krav på att tjänstemännen ska fatta beslut i vissa miljöfrågor i samråd med miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande är olagligt. Det anser förvaltningschef Jan Karlsson efter att ha stämt av med kommunjuristen.

Miljö- och stadsbyggnadschefen Jan Karlsson hävdar att det är olagligt att delegera till en tjänsteman att fatta beslut ”i samråd med” nämndens ordförande. Foto: Lotta Persson

Den nya miljö- och stadsbyggnadsnämnden fattade beslut om delegeringarna vid onsdagens sammanträde. Nu döms de ut av juristerna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det handlar om att en delegering inte kan vara delad mellan en tjänsteman och en politiker. Enligt fyra tillägg till delegationsordningen måste tjänstemännen fatta beslut ”i samråd med” nämndens ordförande. Enligt ordföranden Kenny Hansson (M) är syftet att kommunens beslut i miljöfrågor ska bli mer företagsvänliga.

– Jag har haft en diskussion med kommunjuristen och vi har tolkat de fyra tilläggen som ogiltiga enligt kommunallagen. Man kan bara vidaredelegera till en person. Så det är just nu ingen vidaredelegering av de punkterna, förklarar Jan Karlsson i ett mejl till Frilagt på torsdagskvällen.

Han berättar att ärendet kommer att tas upp igen på nästa sammanträde med miljö- och stadsbyggnadsmnämnden, den 23 januari.

Miljöchef Sven-Inge Svensson hade tidigare en ”rak” delegation från nämnden utan några krav på ”i samråd med”.

– Hade det stått ”efter samråd” så hade det fungerat eftersom det då ändå skulle vara den utpekade delegaten som ansvarar för beslutet, förklarar han.

Berit Önell

Läs tidigare artikel i ämnet:

2019-01-10 Kommunens miljöbeslut ska bli mer företagsvänliga

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se