Gruppen-3a-328x120

Vad betyder ordet Stattena?

Vad betyder ordet Stattena?

INSÄNDARE. Undertecknad bor på Stattena-området i Hässleholm sedan decennier och har funderat på varför området kallas så. Om man googlar på ordets betydelse/ursprung träffar man ofta på en stadsdel i Helsingborg, också den med namnet Stattena, samt följande förklaring, jag citerar:

”Det är oklart varför stadsdelen Stattena kallas så. En vanlig teori är att den fick sitt namn under den tid då det var fråga om ett ensamt hus ute på ett fält strax utanför stadens gamla staket Stå för sig själv (stat ena) … Detta blev sedan till Stattena”

Redan en teori som innebär att två stadsområden i två olika Städer, Hässleholm och Helsingborg, båda skulle ha fått sin benämning av en ensamliggande krog, är tvivelaktig. Lägg därtill att det finns ett tredje Stattena i Hörby och samma teori måste rimligen förkastas.

Jag har arbetat flitigt med alla tänkbara lexikon men inte lyckats lösa gåtan. Nu vet jag, att det finns många duktiga ortnamnsforskare/hembygdskännare i Hässleholmsområdet och jag vädjar om deras hjälp.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Per L Christensen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se