Gruppen-3a-328x120

Banken sponsrar det tredje vindskyddet

Banken sponsrar det tredje vindskyddet

Sparbanksstiftelsen 1826 går nu in med pengar så att kommunen kan bygga färdigt det tredje vindskyddet vid trädhuset på Hovdalaområdet. Politikerna stoppade i förra veckan projektet på grund av att kostnaderna skenat iväg för de två första arkitektritade vindskydden.

Sparbanken Skåne och Sparbanksstiftelsen 1826 överlämnade på fredagsmorgonen en symbolisk check på 134 000 kronor till projektledarna Lars-Erik Williams och Bjarne Öhrling vid en pressträff på lägerplatsen.

När politikerna säger nej går banken in och räddar det tredje vindskyddet på Hovdalaområdet, från vänster Lars-Erik Williams, Hässleholms kommun, Östen Gunnarsson, Sparbanksstiftelsen 1826, Gunilla Bengtsson, Sparbanken Skåne, och Bjarne Öhrling, Hässleholms kommun.

– Hovdalaområdet är en fantastisk tillgång för kommunen. De här övernattningsplatserna smälter väl in i naturen och vi tror att de kommer att locka många hit och bli en extra profilering för kommunen. Därför vill vi gärna vara med och hjälpa till, säger Gunilla Bengtsson, bankchef på Sparbanken Skåne.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Sparbankstiftelsens vd Östen Gunnarsson tog direkt kontakt med henne när han fick reda på att det fanns risk att det tredje vindskyddet, Ronja, inte skulle bli byggt. Han hade då också läst om att de befintliga Birk och Birka redan varit välbesökta.

– Jag tänkte att här har vi verkligen en möjlighet att göra skillnad, förklarar han.

Det är först med alla tre vindskydden tillsammans som skolklasser och andra grupper kan tas emot.

Totalkostnaden för vindskydden beräknas till närmare 1,2 miljoner kronor, en bra bit över budgeten på 690 000 kronor. 300 000 kronor täckts av bidrag från staten och 40 000 från Region Skåne.

Att slutföra projektet kostar enligt kommunekolog Lars-Erik Williams 200 000 kronor till, varav 66 000 kronor finns kvar i budgeten. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden sa nej till att skjuta till de 134 000 kronor som fattades. Frilagt hade då avslöjat den dåliga kostnadskontrollen i projektet där allt betalades på löpande räkning och det inte fanns någon egentlig kalkyl. Politikerna hade inte heller fått veta att det inte kommit in några anbud i upphandlingen och att tjänstemännen då beslutat att bygga i egen regi.

Kenny Hansson sa i förra veckan bestämt nej till att föra över mer kommunala pengar till vindskydden på Hovdala. Nu gläds han över att banken sponsrar. Foto: Berit Önell

Enligt Williams är dock det mesta av materialet till Ronja, som ska bli nästan dubbelt så stort som Birk och Birka, redan betalt. Dessutom fanns risk att kommunen skulle tvingas betala tillbaka statsbidrag om det inte blev tre vindskydd. Kenny Hansson, ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, ansåg att kommunen fick ta den risken. Han var starkt kritisk till hur projektet hanterats och menade att politiken måste sätta ner foten, men öppnade samtidigt för att sponsorer skulle kunna skjuta till pengar.

– Det glädjer mig att Sparbanken Skåne och Sparbanksstiftelsen vill sponsra kommunen med detta tillskott för att slutföra projektet då det redan idag är väldigt uppskattat av besökarna, säger han nu i ett uttalande på kommunens hemsida.

Bjarne Öhrling berättar att han blev så glad över det snabba beskedet från banken att han skrek rätt ut.

– Den ena nyheten hade inte torkat innan den andra kom, säger han.

– Jag fick nypa mig i armen flera gånger, säger Lars-Erik Williams.

Lars-Erik Williams, till vänster, och Bjarne Öhrling blev glatt överraskade när banken hörde av sig och lovade bidra till vindskyddet Ronja på lägerplatsen ”Mellan skymning och gryning” vid trädhuset.

De är inte särskilt självkritiska, trots att kostnaderna för Birk och Birka blev betydligt högre än budgeterat.

– Det är alltid ett vågspel att göra något nytt. Vi hade hoppats att det skulle bli billigare och att vintern hade varit mildare, säger Bjarne Öhrling.

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Vi har gjort grejer som ingen byggt innan, det är inte lätt att räkna på, säger Lars-Erik Williams.

Bjarne pratar hellre om att personer som varit negativt inställda ändrat uppfattning när de kommit till platsen. Gästboken är full av lyriska kommentarer, besöksräknaren visar en rejäl ökning sedan i fjol och både en dansk bloggare och tidningen Turist har intresserat sig för vindskydden.

Men den som vill ha kontroll på kostnaderna behöver väl inte vara negativ?

– Nej.

Den här gången ska de inte övertrassera budgeten.

– Det får vi låta bli att göra. Nu vet vi att vi har ögonen på oss, säger Lars-Erik Williams.

– Nu vet vi att vi har ögonen på oss, säger Lars-Erik Williams som lovar att ha bättre koll på budgeten framöver.

Han lovar att det inte ska bli lika dyrt tak på Ronja som på Birk och Birka där både material och konstruktion bidrog till att kostnaderna drog iväg. Arbetskraft från kommunens arbetsmarknadsenhet ska också hålla nere kostnaderna.

– Visst får vi ta lärdom, säger Lars-Erik Williams.

– Man ska ha väldigt stor respekt för pengar och budget och det är rätt att kommunen får kritik, särskilt i dessa spartider när det dras ner på mycket annat, säger Bjarne.

Vem som egentligen är projektledare för vindskydden är fortfarande oklart.

– Vi har gjort olika delar. Lars-Erik sköter pengarna. Jag vill inte ha hand om pengar, men jag har fixat platsen och området och drivit att vi ska ha vindskydden på ett visst sätt, säger Bjarne.

Sparbanksstiftelsen 1826 ger oftast bidrag till föreningar och gärna till barn- och ungdomsprojekt – men inte till kommuner.

– Inte den kommunala driften, men vi kan bidra till sådant som gör det lilla extra, säger Östen Gunnarsson.

Sparbanksstiftelsen ger inte bidrag till den kommunala driften, men Östen Gunnarsson, till höger, ser vindskydden som något extra som man gärna hjälper till med. Utsikten vid lägerplatsen är också något särskilt, konstaterar han tillsammans med, från vänster, Gunilla Bengtsson, Sparbanken Skåne, Lars-Erik Williams och Bjarne Öhrling, Hässleholms kommun.

Sparbanksstiftelsen 1826:s ändamål är enligt dess hemsida att främja sparsamhet genom att verka för att den svenska sparbanksrörelsens grundläggande idéer och värderingar bevaras och utvecklas.

Stiftelsen får, genom avkastningen på sin förmögenhet, dela ut bidrag till fysiska eller juridiska personer i syfte att främja näringsliv, barn och ungdom, infrastruktur, forskning, utbildning, idrott eller kultur företrädesvis inom sitt verksamhetsområde. Bidrag lämnas i regel inte till organisationers löpande drift eller verksamheter som ska finansieras av stat, kommun eller landsting, inte heller till sådant som kan uppfattas som politiskt kontroversiellt eller som direkt eller indirekt påverkan i den politiska processen.

Text och foto: Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2019-08-05 Vindskydden vid trädhuset blev för dyra

2019-08-07 Stopp för det tredje vindskyddet vid trädhuset

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se