Gruppen-3a-328x120

29-åring häktad för skottdramat

29-åring häktad för skottdramat

I samband med häktningsförhandlingen märktes en något höjd beredskap i Hässleholms tingsrätt. Domstolens ordningsvakt fick hjälp av två poliser. Foto: Berit Önell

En 29-årig man häktades på måndagseftermiddagen som skäligen misstänkt för medhjälp till mordförsök mot de två män som hittades skottskadade på Ljungdala i torsdags. 29-åringen är bosatt i området.

Stämningen var lite orolig i tingsrättens väntrum innan den försenade förhandlingen kom igång. Försvarsadvokaten Torgny Dahlberg hade blivit försenad. Två poliser kallades in för att tillsammans med domstolens ordningsvakt se till att allt gick lugnt till väga.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet har tagit över ärendet. Åklagaren Helena Ljunggren medverkade vid förhandlingen via videolänk från Malmö.

Ett stort polispådrag ryckte ut till Ljungdala efter skottlossningen. Foto: Berit Önell

På 29-åringens önskemål tolkades förhandlingen till tyska. Han nekade till brott och motsatte sig häktning.

Större delen av förhandlingen hölls bakom stängda dörrar på grund av förundersökningssekretess. Åklagarens bevisning redovisades därför inte offentligt, inte heller 29-åringens uppgifter om händelsen.

Bara förhandlingens inledning och beslutet var offentliga, i övrigt gällde stängda dörrar. Foto: Berit Önell

Tingsrättens beslut visar dock att bevisningen inte räckte till den högre misstankegraden sannolika skäl. 29-åringen häktas inte för mordförsök, som var åklagarens förstahandsyrkande, utan för ”medhjälp till försök till mord i samråd och samförstånd med annan” på Trebackalånggatan i Hässleholm den 12 december. 29-åringen greps enligt häktningsframställan redan klockan 15.22 , det vill säga mindre än en timme efter larmet om skottdramat. Klockan 22.51 anhölls han.

Bevisningen räckte inte heller till häktning mot de tre andra män som anhölls i torsdags kväll och natten till fredagen. De släpptes i helgen på fri fot. Enligt åklagaren Johan Eriksson som fattade beslutet om att släppa en av männen redan på fredagen var skälet att misstankarna inte var tillräckligt starka för fortsatt frihetsberövande.

Häktningsgrund för 29-åringen är nu enbart risken för att han på fri fot skulle kunna undanröja bevis eller på annat sätt försvåra sakens utredning.

– Det är av synnerlig vikt att han tas i förvar i avvaktan på ytterligare utredning av brottet, förklarade domaren Lena Berlin också när dörrarna öppnats och beslutet meddelades.

Åklagarens övriga grunder gällde risk att 29-åringen avviker och att han fortsätter med brottslig verksamhet, men de avvisades.

Tingsrätten beslöt att ge åklagaren tillstånd att besluta om restriktioner i 29-åringens kontakter med omvärlden under häktningstiden.

Ny häktningsförhandling ska hållas senast om en vecka, den 23 december, om åklagaren bedömer att mannen ska vara häktad längre tid än så.

29-åringen är tidigare dömd två gånger i Hässleholms tingsrätt, 2016 för olovlig körning och 2018 för grov olovlig körning och grovt rattfylleri.

Berit Önell

Läs mer:

2019-12-12 Två skjutna på Ljungdala

2019-12-13 Fyra anhållna för skjutningarna

2019-12-15 En begärd häktad för skjutning på Ljungdala

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se