Gruppen-3a-328x120

Skolpersonal ska få köpa matlåda

Skolpersonal ska få köpa matlåda

Hässleholms kommuns skolpersonal ska få möjlighet att köpa matlådor med överbliven mat från skolbespisningen för att minska matsvinnet. Barn- och utbildningsnämndens ledamöter var på torsdagen eniga om att det är en bra idé, men det blir kommunfullmäktige som slutligt beslutar om motionen i frågan.

Personalen får ta med sig egen matlåda och betala ett självkostnadspris på 30 kronor för att få den fylld med överbliven mat om motionen från Centerpartiets Lena Svensson och Anders Edwall går igenom.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt utredningen i ärendet medför förslaget flera fördelar. Förutom att matsvinnet minska skapas en mindre intäkt för verksamheten och personal kan köpa en matlåta till en låg kostnad. Men det är bara mat som annars skulle slängas som kommer ifråga. Maten äts på eget ansvar samma dag.

– Det medför ingen extra administration, konstaterar skolchef Rolf Bengtsson.

Avesta kommun har infört matlådor på liknande sätt. Det har varit lyckat, men kostchefen där varnar för risken att det sätts press på köket att laga extra mat för att den ska räcka till matlådorna. Bland annat därför menar kostchefen att ett tydligt regelverk är viktigt. Det gäller också att uppfylla Skatteverkets regler om förmånsbeskattning och konkurrenslagstiftningen.

I Hässleholms kommun kommer matlådorna att inbringa cirka 150 000 kronor per år om intresset är lika stort som i Avesta. Projektet kan troligen starta hösten 2020.

Barn- och utbildningsnämnden höll årets sista sammanträde i Västerskolan där ledamöterna också på egen bekostnad åt jultallrik i skolmatsalen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se