Gruppen-3a-328x120

Hög vattennivå Skyddsvallen vid båthamnen stängd

Hög vattennivå Skyddsvallen vid båthamnen stängd

Vallen vid Tormestorps båthamn har stängts för att skydda de närliggande bostäderna mot översvämning från Finjasjön. Vattenståndet är högt, men det är fortfarande ingen större fara.

– Det är inte alls så mycket som för två år sedan, vi har ungefär 30-40 centimeter kvar tills vi är där, säger Jan-Olof Fröjdh på räddningstjänsten på söndagskvällen.

Kommunens räddningchef Emma Nordwall uppmanar alla som bor i närheten att se över sina fastigheter med tanke på översvämningsrisken.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi har inte nått den kritiska nivån, men vi vill förvarna redan nu för att inte störa stundande julfirande alltför mycket, säger Emma Nordwall på kommunens hemsida

Hamnen är översvämmad (bilden togs den 12 december). Foto: Berit Önell

Räddningstjänsten erbjuder inte färdiga sandsäckar, däremot plastsäckar som kan fyllas med sand. De kan köpas på brandstationen för fem kronor styck varje dag klockan 8-18 de närmaste veckorna.

Hässleholms vatten sköter mätningarna av vattennivån och har tillsammans med räddningstjänsten daglig koll på utvecklingen.

Vattnet kryper närmare villorna och närboende uppmanas se över sina fastigheter. Men än så länge är det en bit kvar till de kritiska nivåerna (bilden togs den 17 december).

Nivån har de senaste dagarna legat på strax över 44 meter över havet. Vallen har tidigare inte brukat stängas förrän vattnet når 44,40. För två år sedan stängdes den vid 44,30.

– Jag tror att det är lite i förebyggande syfte nu på grund av helgerna, säger Jan-Olof Fröjdh som själv var och tittade vid båthamnen på söndagseftermiddagen och konstaterade att vattnet inte stigit sedan mitten på veckan.

Vattnet når precis upp till parkeringen och alltså fortfarande inte upp på vägen som nu är avstängd genom vallen. Men så här års behövs inte mycket nederbörd för att sjön ska stiga ytterligare.

– Väderprognosen säger att det ska bli lite stabilare väder de närmaste tio dagarna, men vi får hålla det här under uppsikt under hela säsongen, säger Jan-Olof Fröjdh.

Berit Önell

2017-12-07 Vallen vid båthamnen stängd mot översvämningen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se