torsjö live

Inga pengar till löner på Nybergs

Inga pengar till löner på Nybergs

Efter polisens Operation Rimfrosts tillslag kunde Nyberg & Co hålla igång verksamheten i några dagar. Men på måndagen stod det klart att lönerna inte kan betalas ut. Frågan är nu vem som ska lämna in konkursansökan . Foto: Urban Önell

Nyberg & Co i Tyringe kunde inte betala ut några löner till de anställda på måndagen. Alla företagets datorer är beslagtagna av polisen och högste chefen är häktad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt narkotikabrott efter polisens tillslag för en vecka sedan. Vid ett möte på måndagsmorgonen fick personalen veta att den statliga lönegarantin kan ge dem pengar om cirka två veckor, om en konkursansökan lämnas in. Det är dock oklart vem som har behörighet att skriva under.

– De hänvisade till socialen om någon har problem att betala hyra med mera, berättar en av de anställda.

Företaget har också stämts i tingsrätten för obetalda försäkrings- och pensionspremier för de anställda.

Som Frilagt berättade i fredags kommer facket, IF Metall som har kollektivavtal med företaget, att lämna in konkursansökan om företaget inte gör det.

Varken företaget eller facket kunde ge mycket besked till de anställda vid måndagens möte.

Den anställde berättar att det vid mötet framkom att ledningen inte vet hur mycket pengar det finns i företaget. Det sades också att det bara är den häktade styrelseordföranden Jimmy Vonsterner som har behörighet att lämna in konkursansökan.

Om detta stämmer kommer IF Metall att begära företaget i konkurs på grund av löneskulden.

– Facket sa att de ska skynda på det, så att vi får ett avslut och kan gå vidare. Arbetsförmedlingen ska kontakta oss var och en, berättar den anställde.

Det blev inget arbetat under dagen.

– Vi fick ta hem våra personliga tillhörigheter. Det här verkar vara någon form av gråzon som vi får vänta ut innan vi kan sätta oss som arbetssökande igen, säger den anställde.

De anställda fick packa ihop sina personliga tillhörigheter efter mötet på måndagen. Platschefen Conny Jönsson kommer inte åt företagets konton. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Berit Önell

Ett nytt möte ska hållas på tisdagsmorgonen, men den anställde har inga förhoppningar om att det ska ge mer.

– Det är väl bara att vänta och se. Förhoppningsvis får vi lön inom två veckor.

– Vilken soppa. Det var många som ville ha en nystart och så blir det så här, säger han.

Enligt kollektivavtalet med IF Metall ska Nyberg & Co betala in premier för de anställdas försäkringar och pension varje månad. Det verkar inte ha gjorts sedan avtalet tecknades i mitten på augusti 2019.

De två första fakturorna har gått till kronofogden och därefter till Hässleholms tingsrätt eftersom företaget bestridit dem och hävdat att de preliminära lönerna som fakturorna baseras på inte är korrekta. Enligt Fora AB som förmedlar premierna baseras de dock på de preliminära löneuppgifter som skickats in. Dessa stäms av årligen och justeras utifrån företagets slutliga rapportering.

Skulden till Fora gäller drygt 40 000 kronor. Tingsrätten har satt ut en förhandlingstid för muntlig förberedelse den 5 mars.

Enligt Hässleholms tingsrätts tillgängliga uppgifter har Nyberg & Co två firmatecknare som var för sig skulle kunna skriva under en konkursansökan.

Berit Önell

Läs mer:

2020-01-24 Nybergs kan tvingas till konkurs redan på måndag

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se