Gruppen-3a-328x120

Nybergs kan tvingas till konkurs redan på måndag

Nybergs kan tvingas till konkurs redan på måndag

Paketeringsarbetet på Nyberg & Co har återupptagits under några dagar. Platschefen Conny Jönsson försöker få polisen att öppna företagets konton i hopp om att kunna betala ut löner på måndag. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Berit Önell

Om det inte finns pengar till lönerna på måndag kan Nyberg & Co i Tyringe tvingas till omedelbar konkurs. Verksamheten har nu varit igång några dagar med reducerad personalstyrka efter att polisens Operation Rimfrost slog till. Men alla företagets konton är låsta av polisen och chefen sitter häktad för grovt narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi får inte reda på någonting, säger Elin Rosén på företaget till Frilagt på fredagseftermiddagen.

Jörgen Bergvall på kommunens arbetsmarknadsenhet, AME, förklarar att alla praktikanter som kommunen placerat hos Nybergs tagits hem på grund av det som hänt.

Nybergs har kollektivavtal med IF Metall som kan begära bolaget i konkurs om lönerna inte betalas i tid, den 27 januari. Platschefen Conny Jönsson försöker få tillgång till kontona innan dess. Det berättar Andreas Dahlberg, ombudsman för IF Metall Mittskåne, som haft kontakt med både Conny Jönsson och flera av de anställda.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi vet inte hur det går förrän på måndag. Men jag tror inte de hinner fixa det, om jag ska vara ärlig. Det Conny säger är att man eventuellt begär företaget i konkurs på måndag. Om de inte gör det lär jag få göra det. Jag vet inte om det blir exakt på måndag, men det står nog inte på så länge, säger han.

Anledningen till att han vill skynda på en konkursansökan, om det inte finns pengar till löner, är att personalen då kan ta del av den statliga lönegarantin.

Andreas Dahlberg har inte haft misstankar om att verksamheten vid Nybergs inte skulle vara seriös.

– Men det kändes lite svajigt i augusti-september då Arbetsförmedlingen tydligen inte betalade ut pengar. Jag vet inte varför, men då var det ekonomiska bekymmer, säger han.

Elin Rosén konstaterar att företaget måste betala ut lönerna.

– Rätt många blir drabbade annars, säger hon.

Conny Jönsson har inte tid att tala med Frilagt, men ber henne säga att han i nuläget inte vet hur det blir med lönerna.

Jörgen Bergvall på AME berättar att kommunen efter polisens tillslag i måndags uppmanade alla sina praktikanter på Nyberg & Co att stanna hemma tills vidare.

– Det är inte någon särskilt bra miljö för dem som ska introduceras på arbetsmarknaden. Det är kanske inte rätt ställe just nu, säger han.

Efter måndagens tillslag av polisens Operation Rimfrost, som ska motverka den organiserade brottsligheten, bedömer kommunen inte längre att företaget är en lämplig praktikplats. Foto: Urban Önell

Det gäller 10-15 personer som står långt från arbetsmarknaden. Betydligt fler än så fick dock gå hem från Nybergs när verksamheten återupptogs på onsdagsmorgonen. Exakt varför är oklart.

– När vi hittat en praktikplats utanför den kommunala verksamheten lämnar vi över till Arbetsförmedlingen som har det formella ansvaret, förklarar Jörgen Bergvall.

Det innebär att det är Arbetsförmedlingen som kontrollerar att företagen uppfyller reglerna. Exempelvis gäller regeln om att alla anställningsstöd stoppas om ett företag har skatteskulder hos kronofogden. Nybergs har en sådan skuld på närmare 100 000 kronor, men Jörgen Bergvall har inte hört att utbetalningarna skulle stoppats. Skulden har dock nyligen lämnats över från Skatteverket till kronofogden.

AME gör inga egna kontroller av företagen där praktikanter placeras.

– Om Arbetsförmedlingen säger att det är grönt så är det grönt, säger Jörgen Bergvall.

AME söker nu efter nya praktikplatser. Jörgen Bergvall har haft daglig kontakt med Arbetsförmedlingen, men inte fått besked om att det är stopp för fortsatta placeringar på Nybergs. Han förutsätter dock att det blir så.

– Med skatteskulder, narkotika med mera, jag förmodar att det inte kommer att gå vägen. Det är ju något fuffens, vi måste ha klara kort, säger han, men gissar att Arbetsförmedlingen väntar på polisens utredning.

Han minns också att det under en period i höstas var väldigt oklart hur det skulle bli med Arbetsförmedlingens bedömning av Nybergs. Som Frilagt tidigare berättat stoppade Arbetsförmedlingen tillfälligt placeringen av nya arbetssökande hos Nybergs efter en utredning av lokaler och arbetsmiljö.

– Vi fick aldrig klarhet i vad det var som skulle utredas. Vi fick inga besked. Antingen måste det vara grönt eller ej. Företaget tyckte att kommunen gjort något fel. Arbetsförmedlingen kunde nog inte veta detta då, så bra samarbete har de väl inte med polisen, men nu drog vi hårt i bromsen, säger Jörgen Bergvall.

En del av praktikanterna har ersättning i form av ekonomiskt bistånd från socialförvaltningen, andra har varit nära att hamna där innan de fick praktik med någon annan form av ersättning. Samtliga har placerats via Arbetsförmedlingen. De flesta har haft praktik några dagar per vecka och tillbringat några dagar på AME där de kan få utbildning, hjälp av arbetsterapeut med mera.

Personer med både anställning hos Nybergs och stöd från Arbetsförmedlingen har fortsatt jobba.

– Arbetsförmedlingen kan nog inte säga åt dem att stanna hemma om de har ett anställningsavtal med företaget, då gäller andra lagar och regler. Det Arbetsförmedlingen kan göra är att stoppa den lönesubventionerade delen av en anställning, förklarar Jörgen Bergvall.

Berit Önell

Läs mer:

2020-06-19 250 jobb och unik filmstudio till Tyringe

2020-01-20 Operation Rimfrost slog till i Tyringe – två anhållna

2020-01-22 Inga praktikanter efter polisrazzian – Skatteskulder och grova brott

2020-01-23 Häktad efter tillslaget i Tyringe

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se