Gruppen-3a-328x120

Företagsledare fortsatt häktad för sprängämnen och narkotika

Företagsledare fortsatt häktad för sprängämnen och narkotika

Misstankarna om grovt narkotikabrott i Tyringe och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Skåne kvarstår och det finns risk att bevis undanröjs. Därför beslöt Hässleholms tingsrätt på torsdagen om fortsatt häktning för styrelseordföranden för Nyberg & Co, Jimmy Vonsterner, som även lett föreningen Svenska Films planer på stora filmproduktioner tillsammans med South Sweden studios.

Förundersökningen fortsätter i tysthet efter att polisens Operation Rimfrost slog till mot verksamheterna och de ansvariga den 20 januari. Misstankarna gäller narkotika som beslagstogs i samband med husrannsakan i Tyringe och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Skåne under hela 2019.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Polisen gjorde tillslag mot fastigheten på Industrigatan i Tyringe där Nyberg & Co hade sin verksamhet med montering och packning. Intäkterna skulle finansiera filmproduktionen. Foto: Urban Önell

Parterna i häktningsförhandlingen medverkade via videolänk från tre olika håll. Åklagaren Ulla Karlbrink vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet begärde fortsatt häktning och fortsatt rätt att ålägga den misstänkte restriktioner i kontakten med omvärlden. Försvarsadvokaten Sven-Erik Ohlsson förklarade att den misstänkte nekade till brott och bestred häktning.

Större delen av förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Två av polisens utredningsmän som kom in i salen som åhörare var de enda som fick närvara när förhandlingen stängdes för allmänheten.

Enligt åklagarens framställan om förlängd häktning återstår en stor mängd utredningsåtgärder.

– Beslagtagen narkotika och andra föremål ska genomgå tekniska undersökningar för analyser och spårsökningar. Förhör ska hållas med misstänkt och andra personer, skriver hon.

Tingsrätten fattade ett snabbt beslut om förlängd tid till den 20 februari och fortsatta restriktioner.

Berit Önell

Läs mer:

2020-02-03 Facket kräver Nybergs på över en miljon kronor

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se