logga-ligg-tjock

Facket kräver Nybergs på över en miljon kronor

Facket kräver Nybergs på över en miljon kronor

Efter tillslaget från Operation Rimfrost som ledde till att Nyberg & Co stängde kräver nu IF Metall företaget på över en miljon kronor för 38 anställdas uteblivna löner. Foto: Urban Önell

Fackförbundet IF Metall kräver nu Nyberg & Co i Tyringe på 1 150 000 kronor i uteblivna löner till 38 anställda medlemmar. Företaget har sju dagar på sig att betala innan IF Metall lämnar in konkursansökan. Ytterligare en skatteskuld på cirka 100 000 kronor har dessutom landat hos kronofogden. Den och en tidigare i samma storlek ska strypa alla anställningsstöd från Arbetsförmedlingen till verksamheten som stoppades i förra veckan efter att polisens Operation Rimfrost slagit till på grund av misstankar om olaglig hantering av sprängmedel och grovt narkotikabrott.

Som Frilagt tidigare berättat sitter Nybergs styrelseordförande Jimmy Vonsterner häktad misstänkt för grovt narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Det grundas bland annat på de beslag polisen gjorde vid insatsen i företagslokalerna och även i samarbetspartnerns, föreningen Svenska Films, lokaler den 20 januari. Han nekar till brott.

Nyberg & Co AB:s personal har främst bestått av personer med olika former av praktik och anställningsstöd från Arbetsförmedlingen, totalt cirka 80 personer. Många av dem har placerats via kommunens arbetsmarknadsenhet. Efter polisens razzia skickades dessa och övriga praktikanter, som inte hade något anställningskontrakt med företaget, först hem. De 38 som IF Metall nu kräver lön för har alltså haft något slags anställningar.

Andreas Dahlberg, ombudsman på IF Metall. Foto: Exakta Creative

– Skulden för de 38 personerna vi företräder ligger på cirka 1 150 000 kronor plus löpande ränta. Detta gäller till den 31 januari, sedan kommer mer, förklarar ombudsman Andreas Dahlberg för Frilagt på måndagen efter att han skickat betalningsuppmaningen.

Anspråket gäller två månadslöner, för december och januari, eftersom lönerna enligt avtalet betalas ut månaden efter arbetad månad. Om företaget inte betalar inom sju dagar blir det enligt Dahlberg konkursansökan. Personalen är ännu inte uppsagd, men har sedan rätt att vara hemma med lön under uppsägningstiden som är minst en månad.

Andreas Dahlberg berättar att han haft kontakt med åklagaren Ulla Karlbrink vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i hopp om att Jimmy Vonsterner skulle kunna lämna in en konkursansökan. Det hade sparat Dahlberg många timmars arbete och även varit det snabbaste sättet att få företaget försatt i konkurs eftersom tingsrätten behandlar en egen ansökan från en behörig firmatecknare samma dag. Sedan styrelsens suppleant efter polistillslaget meddelat Bolagsverket att han lämnade sin post med omedelbar verkan är den ende kvarvarande firmatecknaren Vonsterner. Andreas Dahlberg har nu fått besked att denne inte kommer att begära företaget i konkurs.

Ett bolag som är på obestånd måste enligt lag begäras i konkurs av en behörig person. Andreas Dahlberg konstaterar att reserven normalt går in när den ordinarie firmatecknaren är förhindrad. Men ingen av företrädarna kan nu tvingas att lämna in konkursansökan.

– Här finns mängder med folk som inte vill ta ansvar. De lämnar ett sjunkande skepp, säger Andreas Dahlberg.

Han var med vid två personalmöten på Nybergs innan verksamheten stängdes.

– De här tjejerna och killarna är jätteoroliga, med all rätt. De är inte de mest rotfasta i samhället. Flera av dem kommer att behöva hjälp från socialtjänsten. Så illa är det. Det är mer än sorgligt, det är girighetens makt, säger han.

När företaget gått i konkurs tar en konkursförvaltare över ledningen och den statliga lönegarantin går in och täcker de anställdas löner. Som det ser ut nu dröjer det minst någon vecka till.

Frilagt har tidigare berättat att Skatteverket lämnat över en skatteskuld på 96 794 kronor till kronofogden för indrivning. Den skulle ursprungligen varit betald den 4 januari. Kronofogden krävde betalning senast den 29 januari för att inte verkställa indrivningen. Den nya skulden uppstod den 1 februari och kronofogden ger respit som längst till den 15 februari.

Nyberg & Co har också stämts i tingsrätten för obetalda försäkrings- och pensionspremier för de anställda. Det gäller drygt 40 000 kronor.

Berit Önell

Läs mer:

2019-06-18 250 nya jobb och unik filmstudio till Tyringe

2020-01-20 Operation Rimfrost slog till i Tyringe – två anhållna

2020-01-22 Inga praktikanter efter polisrazzian – skatteskulder och grova brott

2020-01-24 Nybergs kan tvingas till konkurs redan på måndag

2020-01-27 Inga pengar till löner på Nybergs

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se