Gruppen-3a-328x120

Facket har lämnat in konkursansökan mot Nyberg & Co

Facket har lämnat in konkursansökan mot Nyberg & Co

Platschefen Conny Jönsson försökte hålla igång arbetet dagarna efter Operation Rimsfrosts tillslag. Men med chefen i häkte och alla datorer beslagtagna av polisen blev det stopp efter en vecka. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Berit Önell

Fackförbundet IF Metall lämnade på tisdagen in en konkursansökan mot Tyringeföretaget Nyberg & Co som inte kunnat betala ut några löner efter att polisens Operation Rimfrost slog till i januari.

Verksamheten i Nyberg & Co var paketering och enklare monteringsarbete som skulle finansiera filmproduktion i föreningen Svenska film. Huvuddelen av personalen hade olika anställningsstöd från Arbetsförmedlingen. En del var placerade via kommunens arbetsmarknadsenhet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Polisrazzian ledde till att företagets styrelseordförande Jimmy Vonsterner häktades på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Skåne under 2019 och grovt narkotikabrott i Tyringe den 20 januari då tillslaget skedde. En vecka senare upphörde verksamheten.

Konkursansökan, som gäller löneanspråk på 51 000 kronor för en av de anställda, lämnades till Hässleholms tingsrätt. Men företaget har sitt säte i Helsingborg och målet kommer därför att flyttas över dit.

IF Metall riktade nyligen en betalningsuppmaning till företaget. Eftersom pengarna inte betalats inom sju dagar är nästa steg konkursansökan.

Andreas Dahlberg, ombudsman på IF Metall. Foto: Exakta Creative

Kravet från facket gäller totalt 1 150 000 kronor för 38 personers löner för arbete i december och januari. Andreas Dahlberg, ombudsman för IF Metall, berättar för Frilagt att de återstående anspråken kommer att lämnas direkt till konkursförvaltaren. Företaget måste försättas i konkurs för att de anställda ska kunna få ut statlig lönegaranti. I dagsläget hänvisas de till socialtjänsten.

Helsingborgs tingsrätt kommer att utse konkursförvaltare och hålla konkursförhandling inom kort.

Nyberg & Co registrerades i Helsingborg 2012 och uppgav då en annan verksamhet än den nuvarande: reseledarverksamhet samt kapitalförvaltning och därmed förenlig verksamhet. Våren 2019 bytte företaget postadress till Tyringe. Den tidigare styrelsen byttes ut och Jimmy Vonsterner blev ordförande strax efter att hans näringsförbud på grund av tidigare brottslighet löpt ut i juli 2019.

Berit Önell

Läs mer:

2020-02-03 Facket kräver Nybergs på över en miljon kronor

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se