Gruppen-3a-328x120

Besöksförbud på skånska sjukhus Brist på utrustning för coronaprovtagning

Besöksförbud på skånska sjukhus Brist på utrustning för coronaprovtagning

Nu är det besöksförbud på Hässleholms sjukhus liksom på alla andra skånska sjukhus. Foto: Urban Önell

Besöksförbud gäller på alla skånska sjukhus från och med klockan 17 på torsdagen. Vårdcentraler i regionens regi tar bara emot bokade patienter. Syftet är att begränsa coronasmittan och särskilt skydda inlagda patienter och sjukvårdspersonal.

Rutinerna för provtagning ändras inom kort på samma sätt som skett i Stockholm. Resurserna ska läggas på de allvarligast sjuka istället för att spåra smittade som varit i riskområden utomlands. Orsakerna till kursändringen är en allmän smittspridning i samhället och brist på utrustning som provtagningspinnar, andningsskydd och visir.

Europaforum i Hässleholm är ett av de arrangemang som ställs in efter regeringens förbud mot sammankomster med över 500 deltagare.

Vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen berättade bland andra Region Skånes beredskapsöverläkare Carl Vigre om läget när det gäller det nya coronaviruset och bristen på skyddsutrustning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– För vissa produkter är läget kritiskt. En särskild grupp arbetar nu med detta och ser på olika lösningar och olika leverantörer, sa han.

På fråga förtydligade han att det gäller andningsskydd och visir.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

Smittskyddsläkare Eva Melander sa att det även är brist på provtagningspinnar.

– Att provta frikostigt funkar inte, sa hon.

Nu gäller det istället att skydda äldre personer, särskilt dem med bakomliggande sjukdomar, andra sköra personer som får svåra lunginflammationer och även att skydda vården.

– Än så länge gäller riktlinjerna om att man ska ringa 1177 om man varit i riskområdena och får symptom, då provtar vi. Men riktlinjerna kommer mycket snart att ändras, förklarade Eva Melander.

I Danmark råder även brist på respiratorer, men enligt Carl Vigre är det inte fallet i Skåne. Hur många det finns berättade han dock inte.

– I nuläget är det ingen brist. Vi håller på med en inventering, sa han.

Från och med måndag inför Region Skåne videobesök för patienter på barn- och infektionskliniker.

– Det kan underlätta ny bedömning eller diskussion med en patient som befinner sig hemma, förklarade hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

Carl Vigre försäkrade att all sjukvård fungerar som vanligt.

– Vi börjar se en personalmässig påverkan på vården när medarbetare är smittade. Men det är ingenting som påverkar vården totalt sett, sa han.

Han betonade att sjukvården är van vid att hantera smittsamma patienter.

– Vi kommer att klara det här. Men situationen vi står inför nu har vi aldrig tidigare varit med om. Läget förändras oerhört snabbt. Vi planerar, men det här är så dynamiskt att vi i vissa avseenden måste rita om kartan medan vi springer. Vi har full förståelse för att allmänheten kan uppleva att det finns oklarheter. Men situationen är under kontroll, det vill jag betona, förklarade han.

Regionens HR-chef Jan Lundin berättade att personalen försärks med tidigare medarbetare, pensionärer och studenter.

– Vi har restriktivitet mot arbete som kan utföras vid senare tillfälle, sa han och förklarade att sjukvården har beredskap för att situationen ska pågå under en längre period.

Region Skåne uppmanade alla att stanna hemma från jobb, skola och fritidsaktiviteter vid luftvägsinfektioner, även lindriga, och att tvätta händerna.

– Det duger med tvål och vatten. Handsprit använder vi inom sjukvården, sa Eva Melander.

Många arrangemang ställs nu in efter regeringens beslut att för att begränsa smittspridningen stoppa alla sammankomster med mer än 500 deltagare. Hässleholms kommun meddelade på torsdagen att årets Europaforum ställs in, trots att det inte skulle hållas förrän den 18-19 maj.

Intresset för Europaforum brukar vara stort. 2019 deltog 900 personer. Foto: Urban Önell
Freja Hagsund, projektledare för Europaforum. Foto: Urban Önell

– Det känns väldigt tråkigt att behöva skjuta upp årets Europaforum, men i rådande läge kan vi inte genomföra arrangemanget som planerat. Projektgruppen följer utvecklingen om coronaviruset. Vi kommer nu att i dialog med våra samarbetspartners undersöka förutsättningarna för att genomföra arrangemanget någon gång efter sommaren. För närvarande har vi dock inga fastställda datum för detta, säger Freja Hagsund, projektledare för Europaforum Hässleholm, i pressmeddelandet.

Europaforum i Hässleholm räknas som Sveriges ledande mötesplats för Europafrågor. Arrangemanget hade 900 deltagare 2019.

Kommunens krisledningsstab har nu uppgraderat risknivån till mellannivå enligt pandemiplanen. Det innebär bland annat att det är dags att bedöma om delar av samhällsviktig verksamhet kan drivas utifrån en lägre ambitionsnivå under en tid, förbereda omfördelning av personal, se över tillgång på vårdplatser och implementera rutiner för minskad smittspridning såsom distansarbete, att undvika konferenser och ha särskilda besöksrutiner.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se