torsjö live

Cityledaren nöjd med stödpaketet men hade fler förslag

Cityledaren nöjd med stödpaketet men hade fler förslag

Hesslecitys Johan Jönsson gillar Hässleholms kommuns stödpaket till företag som drabbas av coronakrisen.

– Jag är helnöjd med listan så här långt, säger han.

Han ser att kommunen tagit till sig en del av de förslag han framfört. Men han hade fler, bland annat avgiftsfri parkering.

Cityledaren Johan Jönsson är nöjd, trots att han inte fick gehör för alla sina förslag om stöd till de lokala näringsidkarna. Foto: Urban Önell

Johan Jönsson konstaterar att situationen är mycket svår för de lokala näringsidkarna, inte minst butiker och restauranger. Många av dem har redan varslat och korttidspermitterat personal.

– Jag tycker att i en sådan här situation är jag ändå nöjd med vad kommunen kommit fram till och det kommer säkert mer, säger han några dagar efter att kommunledningen presenterat sitt lokala handlingsprogram.

Han tycker att kommunen agerat snabbt och med många bra insatser. Flera av dem hade han också på sin lista, bland annat gratis uteservering och anstånd med kommunala avgifter.

– Jag har tittat på vad kollegor i andra städer rapporterat, berättar han.

Ett av hans förslag var att använda restauranger som matsal istället för skolornas matsalar mot en subventionerad summa för eleverna, något som redan fungerar i Kalmar. Han ville också möjliggöra för butikerna att flytta ut försäljningsdiskar på trottoarerna och ta bort parkeringsarvgifterna eller förlänga parkeringstiden.

– Man kan göra jättemycket, men vi får börja någonstans. Jag tror att det är viktigt för butikerna att låta dem flytta ut verksamheten. Samverkan behövs, men lagar och regler ska givetvis följas.

Johan Jönsson betonar att alla behöver hjälpas åt att hitta lösningar i den situation som råder.

– Alla kommer att förlora, det är bara frågan om att minimera förlusterna, säger han.

Nu tänker han att det tar lite tid för alla att landa i de åtgärder som ingår i stödpaketet. Själv kommer han att hjälpa medlemmarna i Hesslecity med råd och kontakter för att de ska få del av hjälpen från kommunen och även de åtgärder som regeringen beslutat om. Han välkomnar bland annat sänkt arbetsgivaravagift.

– Men det bästa för småföretagarna hade varit att de helt plockat bort arbetsgivaravgiften. Att skjuta på avgifter är bara att skjuta upp problemen, säger han.

Han tror inte att det är aktuellt med uppsägningar eller konkurser I nuläget.

– Men det är en rejäl inbromsning. Om vi kan gå sakta framåt är det bättre än beslut i panik, säger han.

– Det är en extrem situation. Ingen kunde väl tro detta för ett par månader sedan.

Kommunen hade fortfarande på torsdagen inte diariefört den lista som Johan Jönsson då skickade till Frilagt. Efter Frilagts begäran om listan på onsdagen skickade tillväxtavdelningen på torsdagen enbart en äldre lista som Johan Jönsson skickat in en vecka tidigare, bad om ursäkt och meddelade att denna nu var diaireförd. Denna lista innehöll inte förslagen om restauranger som matsalar och att låta butikerna flytta ut försäljningen på trottoarerna.

Berit Önell

Läs mer:

2020-03-25 Stödpaket från kommunen till lokala företag och föreningar

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se