torsjö live

Antalet fullmäktigeledamöter minskar

Antalet fullmäktigeledamöter minskar

Kommunfullmäktige minskar antalet ledamöter fram till sommaruppehållet. Det är alla partier utom Folkets väl överens om. Foto: Lotta Persson

Fram till sommaruppehållet minskas antalet ledamöter i Hässleholms kommunfullmäktige. Detta görs i samförstånd mellan åtta partier och anledningen är smittorisken för covid-19. Ett parti som dock väljer att stå utanför uppgörelsen är Folkets Väl.

Sedan tidigare har det gjorts en överenskommelse om hur minskningen av antalet ledamöter ska ske. Nu tagna beslut är fattat i enlighet med den överenskommelsen. För att fullmäktige ska vara beslutsmässigt krävs att minst 31 personer deltar. På nästa möte, som är den 27 april, kommer de 35 först invalda fullmäktigeledamöterna att deltaga.

Det är endast Folkets Väl som väljer att stå utanför uppgörelsen. I övrigt är alla fullmäktigepartier, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, helt eniga i beslutet.

– Vårt land och vår kommun befinner sig i ett exceptionellt läge. Det ställer särskilda krav även på oss politiker. Nu är inte tiden för politiska strider. Jag är tacksam över att denna insikt finns hos nästan alla partier i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) i ett pressmeddelande.

– Många anställda i våra verksamheter gör ett fantastiskt jobb i dessa svåra tider. Många kommuninvånare följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och sitter isolerade i sitt hem. Det är oerhört tungt att inte få träffa sina nära och kära eller delta i aktiviteter. Nu är det dags för oss politiker att ta vårt ansvar genom att minska antalet ledamöter i fullmäktige och att riskgrupperna uppmanas att stanna hemma. Vi ska väl ändå föregå med gott exempel, säger oppositionsråd Lena Wallentheim (S) i pressmeddelandet.

Henrik Andersson

Läs mer:

2020-04-20 Folkets väl kan stoppa coronabantat fullmäktige

2020-04-22 Fullmäktige kan bantas trots FV:s motstånd

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se