torsjö live

Fortsatt smittspridning på Lyckåsa Två döda

Fortsatt smittspridning på Lyckåsa Två döda

Två coronasmittade vårdtagare på korttidsboendet Lyckåsa har nu avlidit. Totalt sju av de boende har hittills testat positivt, men fler provsvar från både boende och personal väntas.

– Det är jätteolyckligt, säger omsorgsnämndens ordförande Karin Axelsson (M) om smittspridningen som började efter att en bekräftat smittad vårdtagare flyttats in på boendet från hemtjänsten.

Hur det kunde hända ska nu utredas.

Frilagt berättade i måndags att två smittade vårdtagare under förra veckan flyttade in på Lyckåsa från hemtjänsten i Hästveda. Enhetschefen Johan Berglund kommenterade att det hade varit bättre att placera de smittade på andra boenden än ett korttidsboende där de flesta av rummen saknar egen toalett. Sedan dess har flera av de boende på Lyckåsa bekräftats smittade.

Rutinen är nu att alla vårdtagare ska isoleras på sina rum, vilket inte alltid är lätt med dementa personer. Personalen kontrollerar också temperaturen på samtliga vårdtagare morgon och kväll. Förhöjd temperatur leder till provtagning. Men fortfarande använder personalen bara skyddsutrustning i närkontakt med smittade eller misstänkt smittade.

Karin Axelsson tycker att situationen på Lyckåsa är oroväckande och berättar att hon tog upp frågan om en särskild covid-19-enhet vid ett extra möte med omsorgsnämndens presidium direkt när hon fått information om situationen på tisdagsförmiddagen.

– Vi har diskuterat det i flera veckor, men då kom vi överens om att starta enheten, berättar hon.

Karin Axelsson M), ordförande i omsorgsnämnden. Foto: Lotta Persson

De närvarande från presidiet var, förutom Karin Axelsson, vice ordförande Susanne Lottsfeldt (SD) och andre vice ordförande Christer Welinder (S). Omsorgschef Anneli Larsson var också med.

På onsdagen fattade Karin Axelsson det formella ordförandebeslutet och ett pressmeddelande skickades ut.

Hon berättar att det ska utredas var och hur beslutet togs om att flytta den första smittade från hemtjänsten till Lyckåsa.

– Jag fick besked av förvaltningschefen (Anneli Larsson) att det måste utredas. Vi blev väl alla lite ställda. Det är jättestor skillnad att flytta smittade till Lyckåsa jämfört med till den nya enheten på Högalid där personalen kommer att ha fullt skydd på direkten, säger hon.

Hon vet inte när utredningen ska starta eller vem som ska hålla i den, men tror att det blir medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Karin Axelsson säger att flera av de nu bekräftat smittade på Lyckåsa nyligen kommit dit från sjukhus och att de också kan ha haft smittan med sig därifrån. En av dessa har avlidit.

– Vi vet inte var de blivit smittade, säger hon.

Hon tycker att det är bra att många i personalen nu testas, men menar att det borde vara alla som varit i kontakt med smittade vårdtagare. På så sätt skulle smittan kunna spåras och begränsas.

– Det har jag velat länge, säger hon.

Policyn idag är att bara personal och vårdtagare med symptom testas. Det räcker uppenbarligen inte för att stoppa smittspridning inom äldrevården. Men inom sjukvården har samtlig personal vid några tillfällen testats. På fredagen rapporterade Radio P4 Malmöhus att tre avdelningar på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund beslutat om intagningsstopp på grund av smitta bland personalen. Värst drabbad är mag- och tarmavdelningen i Malmö där hälften av personalen, 21 personer, konstaterats smittade.

Inom Hässleholms kommuns omsorgsverksamheter hade på fredagseftermiddagen totalt 13 vårdtagare bekräftats smittade.

På fredagen hölls omsorgsnämndens presidium och omsorgschefen ett nytt möte för att stämma av hur det går med förberedelserna för den nya covid-19-enheten.

– De hade inte fått tag i länsstyrelsen ännu, men mycket är klart och annons om personal ska ha gått ut idag, säger Karin Axelsson.

Det krävs tillstånd av länsstyrelsen för att starta en ny enhet och hon är därför angelägen att få igång den processen så fort som möjligt.

Berit Önell

Uppdatering:

På fredagen fick personalen på Lyckåsa besked att skyddsutrustning ska användas hos alla vårdtagare, även dem som inte misstänks vara smittade.

Läs mer:

2020-05-18 Covidsmittade flyttades till korttidsboende

2020-05-19 Två coronasmittade till på Lyckåsa

2020-05-20 Ny covid-19-enhet på Högalid

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se