torsjö live vers2

Alla överklagar dom om Ljungdalaskott

Alla överklagar dom om Ljungdalaskott

Alla parter överklagar nu domen om skottdramat på Ljungdala i december 2019. Åklagaren vill se en skärpning av både brottsrubriceringar och straff, de två offren vill ha högre skadestånd och de två dömda männen vill helst bli helt frikända, förutom när det gäller narkotikainnehav och två fall av vapenbrott, de enda brott som mannen som höll i vapnet erkänt.

Hässleholms tingsrätt dömde skytten till åtta års fängelse för försök till mord i två fall efter en sju dagar lång rättegång i Malmö tingsrätts säkerhetssal. Han dömdes även för misshandel, grovt vapenbrott, vapenbrott och narkotikabrott. Den andre åtalade dömdes enbart för misshandel till skyddstillsyn och 100 timmars samhällstjänst.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård
Skjutningen på Trebackalånggatan ledde till ett stort polispådrag. Foto: Berit Önell

Skytten, som nyss fyllt 20 år, vill att hovrätten frikänner honom från försök till mord, misshandel och grovt vapenbrott.

– Mot hans förnekande är det inte styrkt att han begått de gärningar som lagts honom till last, skriver hans nye försvarsadvokat Thomas Olsson, en av landets mest kända advokater som bland annat försvarat Sture Bergwall/Thomas Quick och Julian Assange.

Den andre mannen, 19 år gammal några veckor till, yrkar genom sin försvarsadvokat Viktor Banke i första hand en frikännande dom, i andra hand nedsatt skadestånd och ett kortare fängelsestraff, vilket han i så fall redan suttit av i häkte.

Kammaråklagare Helena Ljunggren vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet vill istället att de åtalade får strängare domar.

Hon argumenterar för att de två gärningsmännens misshandel av den yngre av de två bröder som blev offer i dramat ska bedömas som grov. En tredje man, som är misstänkt för delaktighet, är fortfarande försvunnen.

Helena Ljunggren konstaterar i sitt överklagande att misshandeln visserligen inte resulterade i några allvarliga skador.

– Men med hänsyn till att gärningsmännen befunnit sig i ett numerärt överläge och då delar av misshandeln har skett när målsäganden legat försvarslös på marken, bör brottet bedömas som grovt, skriver hon.

Helena Ljunggren yrkar att 19-åringen ska fällas för medhjälp till försök till mord i båda fallen alternativt medhjälp till synnerligen grov misshandel. Han medgav först vid tingsrättsförhandlingen att han varit på platsen vid tidpunkten för skjutningen. Åklagaren betraktar hans berättelse om detta som en efterhandskontruktion. Hon menar att det står klart att han under hela händelseförloppet solidariserat med de andra gärningsmännen i deras agerande. Alla tre flydde sedan från platsen, förstörde sina SIM-kort och gjorde sig av med telefonerna.

Hon vill att hovrätten ska ha syn på brottsplatsen, vilket tingsrätten också hade. Syftet är bland annat att visa att skjutningen skett på nära håll och att siktförhållandena varit goda.

Helena Ljunggren anser också att skyttens narkotikabrott inte bara ska bedömas som innehav utan som innehav med överlåtelsesyfte. Narkotikan bestod av flera sorters preparat i förhållandevis stora mängder och hittades tillsammans med ett flertal mindre redlinepåsar under sadeln på en moped, vilket enligt åklagaren gör det uppenbart att narkotikan huvudsakligen var avsedd för försäljning. Dessutom hade gärningsmännen fått en stor mängd swishinbetalningar på sitt konto.

Berit Önell

Läs mer:

2020-06-01 Åtta års fängelse för skytten på Ljungdala

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se