Gruppen-3a-328x120

Tre coronafall till i omsorgens statistik

Tre coronafall till i omsorgens statistik

Tre personer har nu lagts till i statistiken för totalt antal bekräftat smittade med covid-19 inom omsorgens verksamheter i Hässleholms kommun. Det ska vara de tre fall som Frilagt tidigare berättat inte var redovisade. De har nu tillfrisknat. Enligt Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska, stämmer siffrorna sedan i fredags då 33 personer redovisades som totalt bekräftat smittade, 17 som tillfrisknade och 16 som avlidna. Inga nya fall tillkom på måndagen.

Minst tre fall som kommunen den 8 juli rapporterat till Socialstyrelsen som pågående covid-19-sjuka redvisades inte i statistiken på kommunens hemsida. Samtliga hade hemtjänst, men en vårdades på sjukhus. I rapporterna både den 15 och 22 juli var en fortfarande inlagd på sjukhus och två hade tillfrisknat, men ingen av dem var redovisade på hemsidan, varken som sjuka eller tillfrisknade.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Informationen om covod-19 inom omsorgen är nu uppdaterad på kommunens hemsida.

Det är inte samma person som rapporterar till Socialstyrelsen och som lägger in uppgifterna på hemsidan, men underlaget ska vara detsamma. Eva Liljekvist Borg, tillförordnad omsorgschef, lovade i förra veckan att kolla upp hur det hängde ihop.

Nu ska problemet vara löst.

– När jag kom tillbaka från semestern för en vecka sedan var uppgifterna inte fullt uppdaterade. Men nu ska det stämma, säger Birgitta Ljungbeck.

Det ska handla om två fall inom hemtjänst Öster och ett i Tyringe. De exakta skälen till missarna är inte klarlagda. Uppgifterna fanns bevisligen i kommunens underlag när de rapporterades till Socialstyrelsen.

– Det är mycket troligt att en av orsakerna är att det var en person som inte hade haft hemsjukvård innan, säger Birgitta Ljungbeck.

Hon tror också att en av de drabbade lagts in på sjukhus av annan orsak och blivit testad för covid-19 där, vilket gjorde att kommunen inte fick kännedom om det meddetsamma.

19 personer har konstaterats smittade på kommunens korttidsboenden, majoriteten på Lyckåsa, 12 inom hemtjänsten, 1 på äldreboende och 1 inom FSS (handikappomsorgen).

Berit Önell

Läs tidigare artiklar:

2020-07-17 Flera fall av covid-19 i hemtjänsten inte redovisade

2020-07-22 Fler konstaterat smittade trots färre testade

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se