torsjö live vers2

Tjänligt badvatten i sjöarna igen

Tjänligt badvatten i sjöarna igen

Vattnet vid badplatserna i Kallsjön och Ballingslövssjön är tjänligt igen. Svar på tisdagens omprov kom oväntat redan på fredagen och visade att bakteriehalterna sjunkit till godkänd nivå.

Efter att mycket höga nivåer av intestinala enterokocker uppmätts den 11 augusti satte Hässleholms kommun upp skyltar med avrådan från bad i båda sjöarna. Intestinala enterokocker kommer från djurs eller människors avföring och kan orsaka sjukdomar, bland annat magsjuka.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Det går bra att bada i Kallsjön igen. Omprov visar att bakteriehalterna sjunkit till tjänlig nivå. Foto: Urban Önell

Bengt Andreasson på kultur- och fritidsförvaltningen, som ansvarar för badvattenproverna, sa för några dagar sedan att avrådan lär gälla minst tills i början på nästa vecka. Om proverna varit otjänliga eller tjänliga med anmärkning hade svaret kommit snabbare som ett larm, men godkända svar brukar dröja några dagar till. Nu kom de snabbare än vanligt och faran kunde blåsas över redan på fredagen.

Inga fler provsvar väntas nu från badsjöarna och inga nya provtagningar planeras eftersom säsongen närmar sig sitt slut. Bengt Andreasson berättar dock att kommunen brukar ha tillsyn på badplatserna tills i mitten på september. Björkviken ska kontrolleras särskilt noga på grund av algproblematiken, men även Lursjön och Sparrsjön, som är mest välbesökta, städas varje dag och får då också daglig tillsyn.

– Det är lite väderberoende. Om temperaturen går ner och det regnar kanske vi inte är där varje dag, men flera gånger i veckan, säger Bengt Andreasson.

Den gångna veckan har han inte fått några rapporter om algblomningar vid badplatserna.

Berit Önell

Provsvar
De entestinala enterokockerna uppmättes den 11 augusti till 2 420 cfu per 100 milliliter i Ballingslövssjön. I Kallsjön var värdet 1 986. Gränsen för otjänligt ligger på 300 och tjänligt med anmärkning på 100. Omprovet den 18 augusti visade 20 i Ballingslövssjön och 3 i Kallsjön.

Läs mer:

2020-08-17 Avråder från bad i Kallsjön och Ballingslövssjön

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se