torsjö live vers2

En badhusorganisation för hela kommunen

En badhusorganisation för hela kommunen

INSÄNDARE. Svar angående insändare om badhusorganisationen samt Sösdala simhall. Efter valet 2018 gjordes valet av den styrande minoriteten i kärnalliansen (M, KD och L) att stänga ner Sösdala simhall. Detta gjordes genom att deras budget röstades igenom av alliansen. Sverigedemokraterna hade ej med en nedläggning av Sösdala simhall i sin budget men ofta när man läser insändare eller dylikt så får man uppfattning om att SD har haft något med detta beslut att göra. Så är alltså inte fallet.

Sedan Sösdala simhall lades ner så har SD filat på en lösning för Sösdala Simhall och hela Hässleholms badhusorganisation. Hässleholm har under många år haft en tanke och en plan för ett nytt badhus. Tanken som politiken i Hässleholm och även vi i SD har ärvt av tidigare styre sen många mandatperioder som gått, har varit ett nytt stort badhus i centrala Hässleholm för att ersätta Q-poolens simhall.

Efterhand som vi suttit med i utredningar och beräkningar kring en ny simhall har vi insett en för oss i SD avgörande faktor. Det är att om vi ska bygga ett nytt stort badhus i Hässleholm kommer vi behöva lägga ner ytterligare badhus i kommunen. Det är inte ekonomiskt försvarbart att bygga ett nytt badhus och samtidigt ha kvar Tyringe, Sösdala, Bjärnum och Vinslövs bad. Nedläggning av övriga badhus förutom i Hässleholm är något som vi i SD aldrig kommer kunna ställa upp på.

Det var då vi började fundera och räkna på en alternativ lösning. För oss i SD är det viktigt att hela tiden vara lösningsorienterade och inte fastna i principer. Det är för oss viktigt att kunna ändra oss om vi ser en ide eller möjlighet som är bättre än tidigare idéer och beslut. När vi då kom fram till en möjlighet som landade i princip på samma kostnader för kommunen men istället kan ge ett mervärde för hela kommunen och inte bara Hässleholms stad, valde vi att presentera detta som den linje vi nu framöver kommer att driva i vår kommun som vår framtida badhusorganisation. När man läser insändare så inser vi att en del har missförstått vår plan och kommer därför presentera den här för att ta bort eventuella frågetecken.

Vår plan är att först och främst under en exempelvis femårsperiod renovera upp samtliga bad i vår kommun. Detta kommer göra att vi inte har någon brådska att få fram ett nytt badhus inom det närmsta. När sedan planen för Norden är klar och man kommer att kunna bygga där, väljer vi att bygga ett mindre familjebad med rekreation. Alltså ingen ”simbassäng” utan ett mindre äventyrsbad för familj med möjlighet till bastu, bubbelbad och restaurang/fik. I samband med att detta är klart gör man om Q-poolen till att enbart användas för simundervisning och föreningssimning. Man kan exempelvis på förmiddagen och kväll ha öppet för allmänt sim på Q-poolen så att denna möjlighet även kommer kvarstå. Detta kommer i förlängningen även göra att man inte får några ökade driftskostnader på just personal då man kan använda samma personal på både Q-poolen och det nya badet då de ej kommer ha samma öppettider. Man kommer i och med detta inte heller behöva bygga om Q-poolen för höga kostnader till annan verksamhet eller riva de andra badhusen som man ej kommer ha råd att drifta till förmån för ett nytt stort badhus. Vi vill att man direkt säkerställer underhållet på alla badhus genom en underhållsplan så att vi aldrig igen hamnar i denna situation med dåligt underhållna badhus.

Hade vi idag byggt alla dessa badhus i kommunen? Svaret är antagligen nej, men nu när vi har dessa befintliga badhus i kommunen måste vi hitta den bästa lösningen som gynnar hela vår kommun och SD menar att vår idé är en långsiktig lösning för kommunens badhusorganisation. Vi ser fram emot samtal med övriga partier kring den framtida badhusorganisationen och hoppas att vår idé snart kan bli verklighet.

Hanna Nilsson
Ulf Berggren
Sverigedemokraterna

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se