torsjö live vers2

Kommunen backar om Furutorp

Kommunen backar om Furutorp

Nu backar kommunen från sitt beslut att riva 1800-talstorpet Furutorp på Björklunda. Enligt ett pressmeddelande vill både politiker och handläggare justera detaljplanen med motiveringen att fastigheten under tiden detaljplanearbetet pågått “blivit en renoverad bostad”.

Reaktionerna blev många och starka när Frilagt berättade att den just antagna detaljplanen för Björklundaområdet innebar att två bostadsfastigheter skulle rivas för att få mer natur inom området istället för den som försvinner när de nya bostadsområdena byggs ut.

Efter Frilagts avslöjande vill kommunen ändra detaljplanen för att Furutorp ska få vara kvar. Foto: Berit Önell

De ansvariga vill nu rädda Furutorp. De förklarar i pressmeddelandet att arbetet med detaljplanen har löpt över mer än tio år och att förslag har presenterats i etapper och ändrats genom åren.

– Detta i kombination med många sakägare, personal- och politikeromsättningar, har gjort att arbetet med planen har blivit mycket komplext, heter det i pressmeddelandet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Därför vill politiker och handläggare nu justera planen för den enskilda fastigheten.

– Huset är en bostad för en familj och är fullt renoverat numera. Vi vill justera planen för just den fastiugheten, för att familjen ska ha möjlighet att bo kvar. Hur vi gör det beror på vad kommunjuristen kan se för lagliga möjligheter att göra rättelse eller justering av taget beslut, säger planchef Marie Nilsson i pressmeddelandet.

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Kenny Hansson (M) säger i pressmeddelandet att han har en dialog med ägaren till Furutorp.

– Tillsammans tittar vi på olika sätt vi kan gå vidare, med förhoppningen om att vi kan komma till en lösning för alla berörda parter, säger Kenny Hansson.

Den andra bostaden i samma belägenhet nämns inte i pressmeddelandet.

Berit Önell

Läs mer:

2020-10-03 1800-talstorp rivs för att ge Björklunda mer natur

2020-10-05 Namninsamling för att rädda Furutorp

2020-10-07 Rivningshot mot bostäder brott mot grundlagen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se