torsjö live

Hot strax före balkongsprängning

Hot strax före balkongsprängning

Explosionen den 6 november 2019 slet loss plåten till balkongräcket och gjorde hål i det. Den yttre glasrutan på fönstret krossades. Foto: Urban Önell

Bara en halvtimme innan balkongen sprängdes utsattes den ensamstående småbarnsmamman som bodde i lägenheten i Hässleholm för ett allvarligt hot. En kvinna är nu misstänkt för hotet och en man för att ha utfört sprängningen sent på kvällen den 6 november förra året. Kammaråklagare Christofer Ramkvist räknar med att väcka åtal före jul för detta och flera andra brott som balkongsprängaren är misstänkt för tillsammans med andra personer. Flera av dem är också misstänkta för narkotikabrott.

Sju personer sitter sedan i somras häktade för bland annat två fall av grov misshandel. I det ena fallet blir det rättegång kommande vecka mot tre personer som står åtalade för grov misshandel, rån och förberedelse till rån i Hässleholm den 29 juli. Misshandeln beskrivs i stämningsansökan som utdragen och tortyrliknande med förnedrande inslag. Offret blev bland annat tvingad att äta droger, förövarna sprutade in rengöringsmedel i hans mun och tryckte in två tänger samt slog honom med ett knogjärn. De stal hans pengar, telefon och en väska. Sedan tvingade de honom att iförd ansiktsmask och handskar och beväpnad med en kniv försöka råna en affär.

I utredningen ingår en liknande händelse som inträffade på samma plats, en lägenhet i Hässleholm som ingen av de misstänkta bor i. Den misstänkte balkongsprängaren är en av de misstänkta för denna händelse, men inte för den som tas upp i rättegång den 10-11 december. Det var en DNA-träff som gjorde att mannen i 20-årsåldern kunde kopplas till sprängningen på balkongen på Göingegatan. Hans DNA fanns på resterna av bomben.

– Vi kontrollerade det bara på vinst och förlust. Utan DNA tror jag inte att han hade blivit misstänkt, säger Christofer Ramkvist.

Han förklarar att det senare kommit fram ytterligare bevisning mot mannen, men att DNA i sig är ett starkt bevis.

– Sedan gäller det också att analysera det och se vilket bevisvärde det har, säger han.

Bomben var enligt Christofer Ramkvist så kraftig att den hade dödat en människa som varit på balkongen eller stått direkt utanför den. Ändå är mannen inte häktad för mordförsök utan för allmänfarlig ödeläggelse och det är också vad åtalet sannolikt kommer att gälla. Förundersökningen är nu skickad till de misstänkta för slutunderrättelse.

Bomben var enligt åklagaren så kraftig att den hade dödat en människa som stått på balkongen eller direkt utanför den. Foto: Urban Önell

Christofer Ramkvist konstaterar att bedömningen ändrades efter de tekniska undersökningarna, men strax efter sprängningen anhölls tre andra personer för mordförsök.

– Det handlar både om bombens kapacitet och omständigheterna kring hur den sprängdes. Det är svårt att bevisa uppsåt till mord på en balkong när ingen var ute. Bomben var visserligen kraftig och rutorna krossades, men den hade inte så stor sprängkraft att den var en verklig fara för personer inne i lägenheten. Om man haft otur kunde någon varit på balkongen, men den kunde inte gå igenom väggen, säger han.

Dessutom har kvinnan som bodde i lägenheten alltså utsatts för hot.

– Det har utslungats förbannelser och hotelser mot henne, säger Christofer Ramkvist.

En rosa sparkcykel ligger kvar på den söndersprängda balkongen. Foto: Urban Önell

En kvinna är misstänkt för olaga hot. Hon är dock inte häktad.

Christofer Ramkvist tror att sprängningen skedde på uppdrag av någon, men det har han inte lyckats bevisa.

– Jag kommer inte någon vart med det, inte som det ser ut nu, säger han.

Han vill inte berätta om de misstänkta har erkänt något brott.

– Jag vill inte gå in på vad de sagt. Förundersökningssekretess gäller fortfarande eftersom åtal inte är väckt, säger han.

Den som är misstänkt för sprängningen har inte haft någon relation till kvinnan. Men två av de andra misstänkta i härvan är släkt med hennes tidigare sambo. En av dem dömdes för tre år sedan för en skjutning i Hembygdsparken i Hässleholm. För två år sedan blev han själv skjuten vid Verktygsdammarna i Tyringe.

Fyra av de sju häktade omhäktades på torsdagen. De andra tre är häktade i väntan på rättegången om en vecka. Åtal för övriga brott ska vara väckt senast den 17 december. Rättegång om dessa kommer troligen att hållas efter nyår.

Berit Önell

Läs mer:

2019-11-06 Explosion skadade balkong i Hässleholm

2019-11-07 Tre anhållna för sprängdådet

2019-11-08 Misstänkta för balkongbomb släppta

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se