torsjö live vers2

Tre dagars rättegång om balkongbomb

Tre dagars rättegång om balkongbomb

Kvinnan och barnen satt i soffan en meter från balkongdörren när bomben sprängdes. Foto: Urban Önell

– Du ska inte överleva natten, skrev en syster till kvinnans före detta sambo till henne på Messenger.

En halvtimme senare sprängdes en bomb på balkongen till lägenheten där kvinnan bodde med sina två små barn. Smällen var så kraftig att den nio månader gamle sonen föll ner från soffan. På resterna av bomben fanns DNA från en 21-årig man som på måndag ställs inför rätta för allmänfarlig ödeläggelse. Den hotfulla systern, en kvinna i 25-årsåldern, är åtalad för olaga hot. Den tre dagar långa rättegången handlar även om en rad andra brott.

Bomben var apterad i en grön termos och sprängdes på balkongen på Göingegatan i Hässleholm vid tiotiden på kvällen den 6 november 2019. Balkongräcket trasades sönder och det bildades en krater på balkongens betonggolv.. Två glasrutor krossades, den inre på balkongdörren och den yttre på fönstret bredvid.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Vid detonationen satt kvinnan i soffan, cirka en meter från fönstren, tillsammans med sina barn. Hon hörde ett ljud från balkongen.

– Som när man tänder en raket, beskrev hon det i polisförhör.

När hon tittade ut såg hon något som liknade en flaska precis utanför balkongdörren och hur det gnistrade från den. Hon vände sig om och kastade sig över barnen i soffan samtidigt som det small högt och fönstren krossades. Sonen ramlade då ner från soffan, men ingen av dem skadades fysiskt. Hon tog barnen med sig och flydde in till en granne där hon fick låna en telefon för att larma.

21-åringens DNA fanns på resterna av bomben som apterats i en termos. Foto från förundersökningen

Vid händelsen hade kvinnan nyss fått ensam vårdnad om barnen. Hon berättade för polisen att hon utsatts för flera hot från exsambons familj. Idag lever hon på hemlig ort med sina barn.

Tre personer greps i en bil direkt efter händelsen, två av dem närstående till kvinnans exsambo. En av dem var systern som skrivit flera hot tidigare under kvällen, vilket hon också erkänt, men hon förnekar all kännedom om bomben på balkongen.

Det hotfulla meddelandet kom bara en halvtimme före sprängningen.

Först i september i år riktades misstankarna mot den nu åtalade 21-åringen. Han var då misstänkt för en grov misshandel tillsammans med andra personer, varav en närstående till kvinnans exsambo, och därför fick han lämna DNA-prov. Det visade sig matcha det DNA som hittats på bombresterna. Enligt Nationellt forensiskt center talar resultaten från undersökningen “extremt starkt” för att det DNA som finns i provet kommer från 21-åringen, om man bortser från möjligheten att det kommer från en nära släkting.

Målet gäller också flera fall av narkotikabrott, penningtvättsbrott med mera. En rättegång hölls nyligen mot tre av de totalt åtta inblandade angående grov misshandel, rån och förberedelse till rån. De tre männen, 19, 21 och 23 år gamla, utsatte enligt åtalet en yngre man för tortyrliknande och förnedrande våld, tejpade för hans ögon, tvingade honom att äta droger, tryckte in tänger i hans mun och slog honom med ett knogjärn mot armen. De tog sedan bland annat en telefon och 2 000 kronor i kontanter från honom. De försökte också få honom att utföra ett rån mot en butik, satte på honom en ansiktsmask, försåg honom med kniv och handskar och skjutsade honom till en plats i närheten av butiken.

Efter tre dagars förhandling i Kristianstads tingsrätt hävdes häktningen för männen, men bara en släpptes på fri fot eftersom de andra är misstänkta för fler brott som fortfarande är skäl till häktning. Domen meddelas tillsammans med domen för de brott som nu ska behandlas.

Den kommande rättegången hålls måndag – onsdag i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt.

Berit Önell

Läs mer:

2020-12-04 Hot före balkongsprängning

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se