torsjö live vers2

IVO kräver svar om besöksförbud på äldreboenden

IVO kräver svar om besöksförbud på äldreboenden

Det olagliga besöksförbudet på Hässleholms kommuns äldreboenden får nu ytterligare efterverkningar. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, markerade för några veckor sedan att kommunen inte hade rätt att förbjuda besök på boendena efter att det nationella besöksförbudet upphävdes den 1 oktober. Nu öppnar IVO ett tillsynsärende för att närmare utreda inkomna klagomål. Kommunen måste svara på myndighetens frågor senast den 18 januari.

Frilagt har tidigare berättat om klagomålet på besöksförbudet på Högalidshemmet som ledde till IVO:s påpekande.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det särskilda boendet är den enskildes hem, där han eller hon har rätt att ta emot besökare och det ligger på verksamhetens ansvar att skapa förutsättningar för säkra beslök, skrev IVO då och hänvisade till Socialstyrelsens föreskrifter om säkra besök och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förebygga smittspridning vid besök på äldreboenden.

Grunden för den nu inledda tillsynen är samma klagomål. Det gäller perioden 23-30 november.

Den 30 november ändrades informationen på kommunens hemsida från besöksförbud till en skarp avrådan från besök som gäller tills vidare. Kommunen har sedan inte ansökt om tillfälligt lokalt besöksförbud hos Folkhälsomyndigheten, vilket blev möjligt genom en ny förordning från och med den 3 december.

IVO vill nu att kommunens omsorgsnämnd yttrar sig över klagomålen i de delar som rör begränsningar av besök samt redovisar hur det säkerställs att besök kan genomföras på ett säkert sätt, när begränsningarna infördes, när de avslutades, i vilka verksamheter de tillämpades och vilken typ av begränsningar det var.

Berit Önell

Läs mer:

2020-12-09 IVO säger ifrån om besöksförbud

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se