torsjö live vers2

Uthängningar av Startelvan nådde inte upp till förtal

Uthängningar av Startelvan nådde inte upp till förtal

Om en förundersökning om förtalsbrott ens ska inledas krävs mer än att en grupp män hängs ut på sociala medier med namn och bild och anklagas för omoral. Det förklarar kammaråklagare Christoffer Ramqvist som beslöt att lägga ner de sex polisanmälningarna från den så kallade Startelvan i Hässleholm utan att inleda förundersökning.

Männen som kallar sig Startelvan ska bland annat ha haft en sextävling där de haft sex med samma kvinnor, fotograferat och filmat och betygsatt dem. Ett stort antal kvinnor har på sociala medier berättat om sina erfarenheter av männen. Det finns också anklagelser om brott som våldtäkt, men där har inte misstänkta gärningsmän direkt pekats ut. En utredning om gruppvåldtäkt med koppling till gruppen utreds av polisen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

På sociala medier hängdes männen ut på flera gruppbilder, varav en också namngav ett tiotal av dem. Dessutom publicerades bilder på några av dem en och en.

Men det räcker alltså inte för att någon ska åtalas för förtal.

– Lagstiftarna har nästan förbjudit polisen att utreda förtal, säger Christoffer Ramqvist.

Polisen kan inte inleda förundersökning utan det är en prövning som åklagare gör.

– Visserligen känner sig de här killarna tilltufsade och förtalade, men det krävs mer än i det här fallet. För vanliga människor finns nästan inte så starka skäl att det kan bli åtal för förtal. Om det hade varit kungen, eller kanske en nakenbild på mig där jag kan identifieras. Ju kändare desto mer sannolikt att det kan bli åtal, det ska vara så att Sverige skäms. Det här fallet når inte riktigt upp till det, säger Christoffer Ramqvist.

Han konstaterar att männen i Hässleholm mest blir omskrivna för omoral.

– Om man till exempel hade sagt att här är våldtäktsmannen och publicerat namn och bild hade det varit ett snäpp värre, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2021-01-19 Män anmälda för gruppvåldtäkt efter sextävling

2021-01-21 Förtalsanmälningar nedlagda Våldtäkt utreds vidare

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se