Gruppen-3a-328x120

Missinformation om energin

Missinformation om energin

INSÄNDARE. Lite tankar över den mängd missinformation och gnäll från lokala politiker i denna fantastiska kommun.

Om vi bortser från det faktum att det var ägaren själv som tog beslutet att stänga Ringhals 2015, och vi kan bortse från att alla på högerkanten inte tror på det resonemanget för att, tja jag vet inte… att det skulle vara Miljöpartiet med 4 procent som skulle ha makt att stänga ner ett kärnkraftverk?

Nä, vi bortser från det.

Vi kan också bortse från att trots det dagsaktuella priset på el (68.09kr, källa Vattenfall) så det är idag lägre elpris än vintern 2019. Bara för referens, 2018 när det var som varmast så hade vi ett pris på 70.98kr (jag hörde ingen av er opponera er då)! Vi kan bortse från att 2018 stängde de ner det enda kärnkraftverket som var i drift för att kylvattnet som ska kyla härden blev för varmt så att vi fick importera el. Vi kan bortse från att vintern 2010 när vi hade det kallare så gjorde vi i Skåne av med mer energi än vad vi gör idag. Vi bortser från det också.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Vi kan också bortse från att någon export från Polen till Sverige inte ens existerar. Källa Svenska kraftnät. Däremot importerar vi ca 1200 MWh från Norge, samma källa.

Vi kan också bortse från att energi och effekt är något svårt för herrarna på högerkanten då vi har en effektbrist och inte en energibrist.

Så om vi bortser från allt detta. Vad är det då ni opponerar er över?

Är det det normalt höga vinter-elpriset? Skaffa fast pris på elavtalet. Då sover ni bättre.

Är det risken för brist på el? Se då till att bygga ut elnätet så vi kan ha en flexiblare elmarknad i Sverige, vilket faktiskt pågår!

Är det för att ni vill ha kärnkraften kvar? Bygg nytt då. Ingen hindrar er, inte ens den sittande regeringskoalitionen hindrar er. Ni får bygga! Bygg! Men som vanligt när det gäller högerpolitik och framförallt från de gnälliga Folkets Väl så är det mycket snack och lite verkstad.

Ja, vi har mindre energi nu än med Ringhals öppet. Absolut. Men vi gör också av med mindre energi. Eon själva säger att energireserven är under kontroll. Vi gör av med mindre än förra året och även toppnoteringen 2010.

Så vill ni bygga ett nytt kärnkraftverk, så bygg. Sluta gnälla och gör ert jäkla jobb!

Och är ni rädda för höga elpriser eller brist på el, skaffa solceller.

Ulf Nilsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se