torsjö live vers2

Stor smittspårning i Sösdala hemtjänst

Stor smittspårning i Sösdala hemtjänst

Samtlig personal inom hemtjänsten i Sösdala testas för covid-19 efter positivt test av den anställda som fick jobba i helgen trots att hennes pojkvän var bekräftat smittad. Alla vårdtagare som träffat personen ska också testas. Foto: Liselotte Österlind, Medicinsk service, Region Skåne

Den hemtjänstanställda i Sösdala som fick jobba trots att hennes pojkvän testats positivt för covid-19 visade sig också vara smittad. Alla vårdtagare som träffat henne sedan i lördags ska nu testas. På onsdagen testades all personal i Sösdala hemtjänst, cirka 35 personer. Totalt fem anställda är bekräftat smittade.

Vikarierande enhetschefen Conny Pettersson är en av de chefer som godkände att medarbetaren jobbade i helgen trots att pojkvännen bekräftats smittad, vilket strider mot hur riktlinjerna ska tolkas.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Ja, jag pratade nog med henne på fredagen. Jag kanske skulle ha utrett mer hur ofta och hur mycket hon träffat honom. Det är lätt att vara efterklok, säger han.

Enligt Folkhälsomyndigheten, och även omsorgsförvaltningens rutiner, ska personer som bor tillsammans med en person som testats positivt för covid-19 betraktas som möjliga sjukdomsfall, stanna hemma från arbetet och testa sig. Som så kallade hushållskontakter räknas även personer som delat boende med den smittade någon gång under perioden då hen varit smittsam.

Både Conny Pettersson och enhetschef i beredskap, som jobbade under helgen, tolkade riktlinjerna som att de gällde personer som bor tillsammans stadigvarande. Vem den tredje chefen skulle vara vet han inte.

Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässleholms kommun

På måndagsförmiddagen kom han dock fram till att medarbetaren inte borde jobba och skickade hem henne, trots att han då ännu inte fått tag i Birgitta Ljungbeck, kommunens medicinskt ansvarig sjuksköterska. Hon förklarade strax därefter att hon hade samma uppfattning.

Conny Pettersson skulle välkomna ett förtydligande av riktlinjerna.

– Det vore väl bra, säger han.

Han berättar att han sent på tisdagen kom fram till att alla i personalen borde testas. Då hade han fått besked att både medarbetaren vars pojkvän är smittad och ytterligare tre anställda var positiva.

– Lika bra att testa hela gänget, säger han.

På onsdagsmorgonen hade ytterligare en anställd symptom och sjukanmälde sig därför. Senare på dagen kom positivt testsvar även för denna person.

Eftersom personalen snabbtestas bör alla ha fått besked under onsdagen. Conny Pettersson har inte hört att någon mer är smittad, men vet inte säkert eftersom vårdcentralen inte lämnar svaren till honom.

Alla vårdtagare som träffat medarbetaren vars pojkvän smittats kommer också att testas. De snabbtestas dock inte, så det tar ett par dagar att få besked. I övrigt följs de vanliga riktlinjerna för smittspårning, det vill säga alla vårdtagare som träffat smittad personal mindre än 24 timmar före positivt besked testas. Ingen är aktuell för detta i relation till de övriga fyra smittade.

Birgitta Ljungbeck tycker att det är bra att all personal i Sösdala hemtjänst nu testas, så att det går att få en bild av läget.

– Man måste göra lite individuella bedömningar, säger hon.

Birgitta Ljungbeck blev inte tillfrågad i helgen, men hade sagt nej i så fall.

– Hon skulle inte varit i tjänst. Men rutinerna är något oklara när det gäller hushållskontakter. En individuell bedömning behövs, säger hon.

När det gäller snabbtester förklarar hon att det beror på tillgången om kommunen får sådana.

– Den frågan äger vi inte, säger hon.

Berit Önell

Läs mer:

2021-02-16 Fick jobba i hemtjänsten trots covidsmittad pojkvän

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se