Gruppen-3a-328x120

En tredjedel av parkarbetarna fick covid

En tredjedel av parkarbetarna fick covid

Kommunens parkarbetare har drabbats hårt av covid-19 och en del arbeten får därför vänta. Bilden är från Hembygdsparken. Foto: Lotta Persson

Kommunens parkarbetare i Hässleholm har svårt att hinna med sina uppgifter efter att en tredjedel av de anställda smittats av covid-19. Totalt elva av 32 har testat positivt och tre har behövt sjukhusvård. En anmälan om “allvarlig händelse” ska under fredagen göras till Arbetsmiljöverket eftersom personal tros ha smittats på arbetsplatsen.

Enligt avdelningschef Ronny Nilsson är det sju personer som är sjuka just nu. Det är personalen i Hässleholm som drabbats hårdast av virusutbrottet. Totalt har den så kallade driftavdelningen 43 anställda, varav 11 arbetar på orter utanför Hässleholm.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Gräsklippning och ordningen vid förskolor, skolor och boenden prioriteras nu. En del annat får vänta. Ronny Nilsson berättar att de arbeten som får vänta när personalstyrkan är reducerad är bland annat klottersanering, utbyte av lekutrustning och mindre projekt som utbyte av parkbänkar samt att gräset inte kan klippas överallt lika frekvent.

Monica Lindahl, HR-specialist på tekniska förvaltningen, berättar att två av de anställda fortfarande på fredagsmorgonen låg på sjukhus medan en var utskriven.

Fredagen den 14 maj testade den första av parkarbetarna positivt.

Någon smittspårning sker inte på arbetsplatsen såsom inom vård och omsorg.

– Däremot har man en skydighet som enskild att berätta för de kontakter man kan ha smittat, säger Monica Lindahl.

Bland dessa finns också arbetsgivaren. Cheferna ringde i söndags runt till alla medarbetare i gruppen och berättade om åtgärder för att begränsa smittan som gäller från och med måndagen. Där ingår att alla på arbetsplatsen, även de som inte har symptom, har uppmanats att testa sig.

– Ingen ska ta sig till lokalen i Mekanikerskolan som är samlingsplats och där de brukar fika. Alla ska arbeta ensamma med sina uppgifter, förklarar Monica Lindahl.

I väntan på provsvar stannade de anställda hemma. Alla utan symptom som testat sig denna vecka har nu fått negativt provsvar och återvänt till jobbet. De uppmanas dock att testa sig en gång till under fredagen.

Under fredagen ska skyddsombud och arbetsgivare också ha möte i frågan och skriva anmälan till Arbetsmiljöverket. Skyddsombudet Christer Jeppsson berättar att en riskbedömning ska göras.

Enhetschefen Åsa Eriksson hänvisar till Ronny Nilsson och Monica Lindahl, men bedömer att tillräckliga åtgärder nu vidtagits så att inte fler ska bli smittade.

– Vi hoppas att alla snart är friska, det är det viktigaste, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se