torsjö live

“Hon verkar vara på gång nu”

“Hon verkar vara på gång nu”

Berit Önell, ansvarig utgivare för Frilagt

Det är faktiskt ganska roligt att vara granskande journalist. Inte för att det är trevligt att makthavare i samhället så ofta håller på med oegentligheter och slösar med skattepengar. Jag uppskattar inte heller särskilt mycket att blir utskälld för att jag ifrågasätter och “snokar”. Det händer till och med att jag blir hotad för att jag gör mitt jobb. Men det är ganska underhållande att få information om hur en del politiker och tjänstemän reagerar när de inser att de kan bli avslöjade med något de helst vill dölja. Personer som blivit vittne till paniken hör ibland av sig och flera gånger har jag fått läsa om denna oro i mejl som skickats till mig av misstag.

Ett sådant mejl fick jag senast idag, precis sex år efter att Frilagt startade. En chefstjänsteman på kommunen skriver till en annan, med anledning av att jag begärt ut handlingar: “Jag kollar på det. Hon verkar vara på gång nu”. Tjänstemannen fortsätter med att berätta att jag begärt ut en massa handlingar från två andra förvaltningar också.

Där fick jag dagens skratt. Tänk att en granskande journalist sprider sådan skräck. Det är väl ett erkännande om något?

Det lät ungefär likadant i samband med att jag 2014 tvingades bort från mitt jobb som granskande reporter på Norra Skåne. Kommunalråden tyckte att det hade blivit för mycket granskningar av deras vidlyftiga affärer och klagade hos tidningens styrelseordförande. Denne var också politiker och visade stor förståelse för att de inte ville ha fler skandaler. Den jobbiga journalisten måste stoppas. Men det gick inte riktigt som de tänkt sig. Skandalen om att politikerna i samarbete med tidningsledningen tystade den granskande journalistiken blev den största skandalen dittills. I samband med att journalister i hela Sveriges medier vände blickarna mot Hässleholm avslöjades också att politiker och tjänstemän varnade varandra när Norra Skånes grävande reporter var “på gång”.

De lyckades inte stoppa mig. Jag är tacksam för att jag genom Frilagt kan fortsätta att granska Hässleholm. Tack till alla tipsare, läsare och understödjare! Kanske borde jag även tacka makthavare som ständigt ger mig underlag till nya artiklar. Men det hade varit bättre om de lät bli. Om Frilagts granskningar lett till mindre korruption, slöseri och maktmissbruk. Det vore det största erkännandet. Tyvärr är det sällan vi ser det. Vi får snarare mer och mer att göra. Som Nils Hanson, tidigare chef på Uppdrag Granskning, sa: “Om det finns en möjlighet att sko sig så kommer någon att göra det”.

Är det då meningsfullt att fortsätta granska? Ja! Politiker och tjänstemän ska veta att granskande journalister när som helst kan vara “på gång” och att deras förehavanden kan avslöjas. De ska bara våga göra sådant som tål att synas. Dessutom kan bara invånare som får veta vad som händer bakom kulisserna reagera på det och ta ställning till vilket samhälle de vill ha. Granskande journalistik är en förutsättning för en fungerande demokrati.

Glöm inte att stödja Frilagt ekonomiskt så att vi kan fortsätta att granska!

Berit Önell
Ansvarig utgivare

Här kan du ge ditt stöd till Frilagt (förslagsvis 50 kronor per månad i stödprenumeration):
Bankgiro: 597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se