torsjö live vers2

Ett covidfall till i äldreomsorgen trots vaccin

Ett covidfall till i äldreomsorgen trots vaccin

Ytterligare en vårdtagare inom Hässleholm kommuns äldreomsorg har smittats av covid-19 trots full vaccination. Men smittspridningen fortsätter att minska i Skåne, liksom antalet inlagda på sjukhus med covid-19. Besöksförbudet på sjukhusen upphör därför på måndag, den 7 juni.

Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässleholms kommun, berättar att totalt sex vaccinerade smittats inom omsorgsverksamheterna.

Trots att vaccinet inte innebär ett 100-procentigt skydd mot sjukdom eller smitta släpper nu olika verksamheter efter hand på restriktionerna. Region Skåne berättar i ett pressmeddelande att det generella besöksförbudet inom sjukvården upphör, men att varje verksamhet avgör vad som är säkra besök utifrån lokala förutsättningar. Bland annat kräver förlossning och BB negativt test från partner eller närstående.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Antalet nya fall av covid-19 i Skåne var på onsdagen 242. Räknat som sjudagars medelvärde var det 151. Antalet inlagda på sjukhus med covid-19 var 53 personer, varav 16 på intensivvårdsavdelning. Det visar Region Skånes lägesbild.

På grund av tekniska problem uppdateras kommunsiffrorna för vecka 21 inte förrän på torsdagen. Vecka 20 hade Hässleholm 103 nya konstaterat smittade. Räknat per 100 000 invånare var det 198 nya fall. Smittspridningen i kommunen minskar, men var fortfarande högre än Skånesnittet på 180.

Efter kaoset när vaccinbokningen för 50-59-åringar öppnade för ett par veckor sedan verkar intresset i åldersgruppen ha falnat. Åtminstone finns nu många lediga tider och Region Skåne öppnar därför för att även yngre samtidigt ska kunna boka. Från och med fredag öppnar vaccinbokningen för personer från 45 års ålder.

– Vi vill inte stå med tomma tider, utan vi vill använda allt vårt vaccin, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare, i ett pressmeddelande.

Vaccinleveranserna ökar de närmaste veckorna och från och med nästa vecka ska i princip alla upphandlade vaccinställen vara igång. 43 procent av Skånes vuxna befolkning har nu fått en vaccindos och 17 procent är fullvaccinerade.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se