logga-ligg-tjock

Livsfarligt skräp i naturen

Livsfarligt skräp i naturen

INSÄNDARE. Under en löprunda utmed en större väg springer jag 10 km och förvånas över allt skräp som finns i vägkanterna. Jag stannar till för att samla öl- och energidrycksburkar samt petflaskor. Det bli en full kasse och vidarebefordran till Lions burkinsamling. Innan vårgrönskan tog över hände det att jag såg  enstaka burkar inne på angränsande åkrar och kunde då ta dessa. Nu när gräset är högt finns inte längre denna möjlighet.

Åter i hemmet läser jag om hur lantbrukare tvingats att nödslakta kor som fått i sig vassa metallflisor från aluminiumburkar. Enligt LRF dör ca 5 000 kor varje år i Sverige på grund av att de fått skador i magen från dessa metallskärvor.

Funderar över dessa törstiga trafikanter som istället för att ta hem burken och i de flesta fall erhålla en krona i pant när de lämnar den, väljer att kasta ut burkarna i naturen. Har de inte insett att deras beteende inte bara utsätter kor utan även andra djur som hästar och får för livsfara? Det är inte bara djuren som drabbas utan även ägaren som oftast får skicka djuren till nödslakt med åtföljande ekonomiska förluster.

Lars-Ivar Ericson C, Tyringe

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se