torsjö live vers2

Kenny Hansson (M) nöjd utan restriktioner inom 1 000 meter

Kenny Hansson (M) nöjd utan restriktioner inom 1 000 meter

Kenny Hansson (m), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Foto: Berit Önell

Det blev inga restriktioner mot byggande av nya bostäder inom 1 000 meter från reningsverket i Hässleholm. Åtminstone inte i det reviderade förslag till detaljplan för reningsverket som miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott sa ja till på onsdagen. Men ordförande Kenny Hansson (M) är nöjd ändå och förklarar i mejl till Frilagt att politiken inte kommer att godkänna nya bostäder inom 1 000 meter.

Före valet 2018 deklarerade M, KD, L, SD och FV att de ville ha ett stopp för nya bostäder inom 1 000 meter från reningsverket, det så kallade yttre skyddsavståndet som redan 2014 rekommenderats av konsultfirman Ramböll. Men de hade då inte majoritet i kommunfullmäktige och därför försvann detta förslag ur den fördjupade översiktsplanen som antogs strax före valet. Efter valet har dessa partier majoritet, men något yttre skyddsavstånd verkar trots det inte få gehör. Dock var just dessa 1 000 meter motivet till att detaljplanen för Sjörröds gård nyligen lades ner.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I mars återremitterades förslaget till detaljplan för reningsverket för att 1 000-metersavståndet skulle skrivas in. Men Kenny Hansson är nu nöjd med att planförslaget bara tar upp frågan genom en illustrationsbild där 1 000-metersradien är utmärkt. Han har fått besked att ett bindande skyddsavstånd inte skulle fungera juridiskt.

– 1000-metersavståndet är ett påverkansområde och inte något juridiskt bindande eller något som inskränker på fastighetsägarens rättigheter. Skulle det vara ett juridiskt bindande skyddsavstånd krävs ett detaljplaneområde för hela 1000-metersavståndet och därmed måste befintliga detaljplaner som är inom detta område upphävas. Det som nu går vidare till nämnd är precis det som var intentionen med återremissen från min sida. Med det sagt kommer vi från politiken dock inte godkänna några nya bostäder inom 1000-meter från reningsverket i linje med illustrationen, skriver han till Frilagt.

S och C röstade emot återremissen i mars eftersom de är emot restriktioner inom 1 000 meter. Vid arbetsutskottets sammanträde i onsdags var andre vice ordförande Lars Olsson (C ) frånvarande på grund av sjukdom och ingen ersättare på plats. Frilagt har förgäves sökt S-ledamoten Camilla Lindoff. Partikamraten Jonas Andersson svarar, men har inte läst handlingarna och är inte insatt i frågan, men berättar att gruppen ska diskutera ärendena kvällen innan nämnden sammanträder den 23 juni.

Berit Önell

Läs mer:

2021-06-10 ”Missförstånd”: SD röstade för reningsverkets detaljplan igen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se