torsjö live vers2

Inte längre avrådan från bad

Inte längre avrådan från bad

Algblomningarna har avtagit och kommunen avråder inte längre från bad i Finjasjön. Skyltarna med avrådan från bad i Björkviken och vid Mjölkalånga togs ned på måndagsförmiddagen.

Skyltarna med avrådan från bad har nu tagit ned både vid Björkviken och Mjölkalånga badplatser. Foto: Henrik Svensson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den 22 juli beslöt fritidskontoret om avrådan från bad i Björkviken efter några dagar med stora mängder död fisk på stranden och tilltagande algblomning. Några dagar senare var vattnet lika grönt av alger vid Mjölkalånga och skylt sattes upp även där. Därmed gällde avråden vid båda sjöns kommunalt skötta badplatser.

Henrik Samevik, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen, uppmanade samtidigt till försiktighet vid bad i hela Finjasjön eftersom algerna snabbt kan flytta sig med vindarna. Dessutom har miljökontoret via kommunens hemsida varnat för den annorlunda algblomning i form av små vita eller ljusgröna kulor i vattnet som synts mest i området mellan Ormanäs och Sjörröd.

– Det ser betydligt bättre ut nu, men man bör fortfarande vara observant på algblomning, säger Henrik Samevik, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Det var väntat att algblomningarna skulle lösas upp och avta. Så brukar det bli när en värmebölja ersätts av lite svalare, blåsigare och ostadigare väder.

– Vädret har gjort att algerna spridit ut sig mer, säger Henrik Samevik.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se