Gruppen-3a-328x120

Omsorgens mobiltelefoner fortfarande inte klara

Omsorgens mobiltelefoner fortfarande inte klara

Alla mobiltelefoner är fortfarande inte återställda efter det stora IT-haveriet i Hässleholms kommun. Enligt planen skulle allt bli klart under torsdagen. Omsorgschef Åsa Ollerstam Lundh säger till Frilagt att de flesta av omsorgens telefoner nu är återställda, men att några återstår, främst inom handikappomsorgen. Dessa väntas börja fungera i början på veckan.

Åsa Ollerstam Lundh, omsorgschef i Hässleholms kommun. Foto: Privat

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Som Frilagt tidigare berättat inträffade haveriet på kvällen den 18 augusti. En anställd på IT-avdelningen meddelade själv kollegorna att vederbörande av misstag hade raderat alla kommunens mobila enheter. Enligt IT-chef John Palmqvist rörde det sig om tusentals enheter, han vet dock inte om det var alla.

Omsorgen drabbades värst av haveriet. Dokumentation och läkemedelssignering fick ske manuellt med papper och penna. Hemtjänsten kunde ute hos vårdtagarna inte nå tidigare dokumentation och inte öppna dörrar med digitala lås utan nycklar fick hämtas. På äldreboendena slutade larmen att fungera och extra personal fick sättas in för att titta till de äldre oftare.

IT-avdelningen fick också ta in extern personal för det tidsödande arbetet att återställa varje mobiltelefon och annan mobil enhet för sig.

Hur många enheter som återstår är oklart.

– Jag kan inte säga hur många telefoner som är kvar att åtgärda. I hemtjänsten och på de särskilda boendena är allt klart, säger Åsa Ollerstam Lundh.

Berit Önell

Läs mer:

2021-08-25 Anställd raderade kommunens mobila enheter av misstag

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se