logga-ligg-tjock

Fördubblad smittspridning i Hässleholm – En död på Hemgården

Fördubblad smittspridning i Hässleholm – En död på Hemgården

Smittspridningen mer än fördubblades i Hässleholms kommun under förra veckan och var högst i Skåne.

Smittspridningen har ökat till mer än det dubbla i Hässleholms kommun på en enda vecka och är högst i Skåne i förhållande till folkmängd. Det visar Region Skånes nya lägesbild som publicerades på tisdagen.

En av de fem covidsmittade vårdtagarna på äldreboendet Hemgården i Tyringe har nu avlidit och ytterligare två i personalen har konstaterats smittade. Däremot verkar det ha lugnat sig lite på skolorna i Tyringeområdet.

Smittspridningen i Skåne har ökat med mer än 50 procent på en vecka, från 406 nya fall vecka 41 till 605 vecka 42. Det är andra veckan i rad som smittan ökar efter att ha minskat under en tid.

– Ökningen sker från låg nivå men den visar att vi fortfarande har en samhällsspridning av covid-19, säger smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande.

Antalet nya fall i Hässleholm var 90 under vecka 42, jämfört med 40 veckan dessförinnan. Antal nya fall per 100 000 invånare var 173 under vecka 42, betydligt mer än Svedala som kom på andra plats med 70 fall per 100 000 invånare och snittet för Skåne som var 44.

Antalet inlagda med konstaterad covid-19 på skånska sjukhus är dock fortsatt lågt och rapporterades på tisdagen till 22, varav två i intensivvård.

Totalt elva smittade på Hemgården

Smittoutbrottet på Hemgården i Tyringe, som Frilagt var först med att berätta om i förra veckan, omfattar totalt elva smittade, varav en avled i helgen. Tre av de äldre har lindriga symptom.

– En till är allvarligt sjuk, men vårdas på Hemgården, berättar Birgitta Ljungbeck, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässleholms kommun

Hon förklarar att de insjuknade äldre redan tidigare var sköra och multisjuka. Men det var ändå inte meningen att vaccinerade äldre skulle bli så allvarligt sjuka av covid-19 att de avlider.

– Nej, absolut inte. Det är såklart jättetråkigt att det har hänt, men man kan aldrig gardera sig helt, säger Birgitta Ljungbeck.

Alla fem vårdtagarna var vaccinerade med två doser, liksom flertalet av de sex smittade i personalen.

Fyra i personalen visade sig vara smittade förra helgen. Den följande smittspårningen konstaterades fem äldre smittade, alla på samma avdelning. Två i personalen har tillkommit under smittspårning och därför blir det ytterligare smittspårning nästa vecka. Besked om de äldres tester från måndagen väntas under onsdagen. Anledningen att de tar längre tid än personalens tester är att personalen använder snabbtester medan de äldre får pcr-tester.

Enligt Birgitta Ljungbeck ska alla vårdtagare på kommunens äldreboenden ha erbjudits en tredje dos vaccin inom ett par veckor. Därefter är det dags för alla från 65 år med hemsjukvård och de erbjuds också att samtidigt få vaccin mot säsongsinfluensa. På äldreboendena får de båda vaccinen inte ges samtidigt eftersom det blir en större påfrestning för kroppen och vårdtagarna där bedöms skörare.

Eleverna tillbaka till skolan

På tisdagen kunde eleverna i den femteklass i Tyringe som på grund av omfattande smittspridning fått distansundervisning sedan i onsdags komma tillbaka till skolan. I torsdags skickades även en förskoleklass i Tyringe och klass 4-5 i Finja hem av samma anledning. De ska gå i skolan som vanligt igen från och med imorgon, onsdag.

– Det verkar ha lugnat sig. Vi har haft några nya smittade, men bara enstaka fall på olika ställen inom skola och förskola, säger tillförordnade skolchefen Niklas Persson till Frilagt.

Smittspridningen har åter minskat på Tyringe skola och eleverna slipper distansundervisning de sista dagarna före höstlovet. Foto: Urban Önell

Han förklarar att övergången till distansundervisning i samtliga fall skett i samråd med Smittskydd Skåne.

– Det brukar vara fem dagar på distans, sedan tänker man sig att smittspridningen är bruten om man följt rekommendationerna. Om vi hade sett en fortsatt spridning hade vi kunnat förlänga. Nu hoppas vi att ledigheten under vecka 44 kan bidra till betydligt lägre smittspridning i skolorna. Men mycket av restriktionerna är nu borta och många undviker till exempel inte folksamlingar på samma sätt, säger han.

Berit Önell

Uppdatering:
Inga fler äldre visade sig smittade vid veckans smittspårning.

Läs mer:

2021-10-20 Fem på äldreboende covidsjuka – Skulle fått tredje sprutan

2021-10-21 Många smittade i skolan – Tyringeklass på distans

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se