torsjö live vers2

Många smittade i skolan – Tyringeklass på distans

Många smittade i skolan – Tyringeklass på distans

Tyringe skola är åter drabbad av omfattande smittspridning. Foto: Urban Önell

En femteklass på Tyringe skola har distansundervisning från och med torsdagen på grund av omfattande smittspridning. Sedan den 8 oktober har 35 elever på skolan konstaterats smittade av covid-19. Många i personalen är också sjukskrivna, de flesta dock på grund av vanliga förkylningar och bara ett fåtal med covid.

Barn- och utbildningschefen Niklas Larsson säger att det blivit som befarat, att smittspridningen är tillbaka på skolorna. Särskilt på Tyringe skola har smittspridningen ökat de senaste veckorna. För närvarande är över 100 elever i årskurserna F-9 hemma med symptom. Covidsmittan verkar dock koncentrerad till vissa klasser.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– 50 procent av femteklassen var redan hemma, säger Niklas Persson.

Han kontaktade på tisdagen regionens Smittskydd Skåne för råd och stöd. På onsdagen hölls ett möte.

– Smittskydd är också oroliga för situationen i Tyringe, säger han.

Elever och vårdnadshavare i den värst drabbade femteklassen fick på onsdagen besked om att undervisningen från torsdagen sker på distans. På inrådan från Smittskydd Skåne beslöt barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott på torsdagen om distansundervisning till och med måndag.

Även i flera klasser i Finja skola är läget ansträngt. Det kan bli aktuellt med distansundervisning där också, beroende på hur utvecklingen fortsätter.

Niklas Persson berättar att skolförvaltningen gått ut med en påminnelse till all personal om att följa rekommendationerna, att stannna hemma vid symptom och att testa sig. Från och med den 1 november ska dock enbart ovaccinerade och vissa utsatta grupper testas, enligt Folkhälsomyndighetens senaste besked. Därmed blir det svårare att ringa in smittspridningen. Niklas Persson ifrågasätter inte det.

– Vi får lita på Folkhälsomyndigheten, säger han.

Han är tacksam för stödet från Smittskydd Skåne som nu håller möte med kommunerna var tredje vecka, både angående smittspridning och vaccinering.

– Vi är själva pedagoger och har inga medicinska utbildningar. Vi kan uppmärksamma misstänkt smittspridning, men det är inte vi som konstaterar smitta, säger Niklas Persson.

Eleverna i femte klass är i nuläget inte aktuella för vaccin mot covid-19 eftersom de inte fyller tolv år förrän 2022.

Berit Önell

Läs mer:

2021-04-30 Covid-19 stängde högstadiet i Tyringe

2021-10-19 Kraftigt ökad smittspridning i Hässleholm

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se