torsjö live vers2

Många frågor om vaccinpass i kulturhuset

Många frågor om vaccinpass i kulturhuset

Personalen i kulturhuset har fått svara på många frågor om vaccinpassen. Foto: Lotta Persson

Biljettkassan i Hässleholm kulturhus får många frågor om vaccinpassen, men något missnöje har inte nått personalen. Biljetter har återköpts från fem-sex personer. Än så länge har dock inget arrangemang där passen ska användas ägt rum. Det första blir Kulturskolans julkonsert på tisdag.

Länsstyrelsen har inte heller anmärkt på kommunens beslut att använda vaccinpass även vid arrangemang med färre än 100 deltagare.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer säger att vaccinpass ska gälla vid större publik än 100 personer om inte andra smittskyddsåtgärder vidtas.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi har ställt frågan till länsstyrelsen om 100 personer. De har inte återkommit så det är upp till oss hur vi hanterar det. Men det är väldigt få evenemang där det är under 100 personer, säger kultur- och fritidschefen Anders Rosengren.

Kultur- och fritidschef Anders Rosengren håller fast vid att kräva vaccinpass oavsett antal i publiken. Foto: Lotta Persson

Däremot har det kommit annan information från länsstyrelsen som ska kontrollera att reglerna efterlevs. Det gäller bland annat hur arrangörerna ska kontrollera vaccinpassen via en app. Alla i publiken måste också vara beredda att legitimera sig.

Anders Rosengren säger att alla arrangörer i kulturhuset hittills sagt att de följer kommunens råd och använder covidpass. I annat fall måste det organiseras så att stolar flyttas med mera för att kraven på avstånd ska uppfyllas. Kommunen måste också få besked för att kunna anpassa biljettbokningen.

Det är många konserter i kulturhuset före nyår. Jazzklubben med Mårten Lundgren, Billy Heils ”I vintertid”, hyllningskonserten till Peps med Carry a stone, Hesslekören och Stadsmusikkåren kräver alla vaccinpass.

Kulturskolans stora julföreställning 2019 innehöll sång, musik, dans och prisutdelning. På tisdag är det dags igen, nu med vaccinpass. Foto: Urban Önell

Anders Rosengren har fått veta att det varit problem kring vaccinpassen vid kulturevenemang i Kristianstad där personal till och med utsatts för hot. Ingenting sådant har nått honom i Hässleholm.

– Vi har upplevt att de flesta haft förståelse. Men det har ju kommit frågor, bland annat om det räcker med en dos vaccin, berättar han.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan bara den som är fullvaccinerad få vaccinpass. Det innebär i nuläget två doser för de flesta vaccinsorter, men för Janssens räcker det med en.

– Det har varit mycket frågor, funderingar och förvirring, säger Sandra Loskin i biljettkassan.

Hon förklarar att kundernas attityder varit bra.

– Alla har varit vänliga och förstående. Många tycker att det är tryggt och skönt att gå på konsert nu, säger hon.

Nu hoppas hon bara att tekniken kring passen också ska fungera, både för kunder och personal.

Berit Önell

Läs mer:

2021-11-26 Vaccinpass på kommunens evenemang oavsett besöksantal

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se