torsjö live vers2

Korruption ett växande problem

Korruption ett växande problem

INSÄNDARE. Norra Skånes chefredaktör Carl-Johan Bauler ondgör sig i en krönika över bedragare som på falska grunder utnyttjar välfärdssystemen för att sko sig själva. Jag delar helt hans uppfattning om problemet, som ska bekämpas med kraft. Däremot förvånas jag över hans ordval. Bauler kallar bedrägerierna för korruption, vilket det inte alls handlar om.

Jag är inte ute efter att märka ord, men i detta fall är det angeläget med korrekt språkbruk. Enligt polisen.se är korruption: ”Att utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller annans vinning.”

Det handlar alltså om medvetet agerande av makthavare. De kan antingen vara ute efter att behålla makten, sko sig genom att ta mutor eller på annat sätt agera korrupt vilket innebär att man bedrar allmänheten. Se även Transparency International och Wikipedia för mer information.

Korruption är ett växande problem. Mutor är det mest uppenbara exemplet på korruption. Det vore naivt att inte tro att det kan hända i Hässleholm. För en tid sedan överlämnade en näringsidkare en plastmapp med sedlar till en kommunal tjänsteman, som inte ville låta sig korrumperas, utan polisanmälde när hen upptäckte vad mappen innehöll. Det ledde till fällande dom för givande av muta i tingsrätten.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Per definition var det korruption när Norra Skånes tidningsledning 2014 gav efter för ledande politikers krav om mer positiv publicitet och inte så närgångna granskningar. De tilläts utnyttja sin maktposition för egna syften.

Ett annat exempel, då det kan vara fråga om korruption är när kommunen betalar dyrt för fastigheter man köper, alternativt säljer för billigt, och på det sättet gynnar motparten.

Samtidigt är det viktigt att påtala att allt som kan definieras som korrupt inte behöver vara straffbart enligt svensk lag.

Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se