torsjö live vers2

57 klasser på distans

57 klasser på distans

På Hässleholms Tekniska Skola har 16 klasser nu distansundervisning. Foto: Berit Önell

Hela 57 av Hässleholms kommuns skolklasser undervisas under fredagen på distans på grund av hög sjukfrånvaro, enligt de beslut som fattades under torsdagsförmiddagen. Barn- och utbildningsnämnden beslöt då också att för resten av terminen delegera till förvaltningschef Niklas Persson att besluta om eventuell ytterligare distansundervisning på maximalt fem dagar åt gången.

Antalet bekräftade covidfall är nu fler än någonsin, trots att testningen till stor del upphört. I Skåne rapporterades på torsdagen 6 134 nya fall.

Som Frilagt tidigare berättat började distansundervisningen enligt de nya covidriktlinjerna på tisdagen. Då var det 32 klasser med en frånvaro på mer än 40 procent som fick stanna hemma, inte för att motverka smittspridning utan för att skolan skulle kunna ge så många elever som möjligt en fungerande undervisning.

Några nya klasser har tillkommit varje dag. Totalt berörs nu över 1 000 elever.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Förutom dessa är det en massa andra rektorer som hört av sig, men där det inte blivit något beslut, säger Niklas Persson.

Niklas Persson, barn- och utbildningschef i Hässleholms kommun.

Han befarar att det kommer att bli ännu fler beslut om distansundervisning den närmaste tiden. Men besluten gäller bara för fem dagar, så många klasser väntas komma tillbaka till skolan på måndag.

De flesta frånvarande elever är hemma på grund av att de testat positivt för covid-19 eller måste vara i karantän för att någon annan i familjen är smittad. En del är också sjuka av andra orsaker.

– Om vi skannar alla klasser just nu är frånvaron sällan under 15 procent, de flesta har nog cirka 20 procents frånvaro, säger Niklas Persson.

Den värst drabbade skolan är Hässleholms Tekniska Skola där hela 16 gymnasieklasser nu har distansundervisning.

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott har haft delegation för att besluta om distansundervisningen. Men det har redan blivit ohanterligt.

– Vi har sammanträtt var och varannan dag och även kvällar och helger, säger Joachim Fors (S), andre vice ordförande i nämnden.

Beslutet att delegera till Niklas Persson justerades omgående och började därmed att gälla direkt efter beslutet.

Elever i grundskola och gymnasium får fortfarande testa sig vid symptom, liksom personer som inte kan arbeta hemifrån samt patienter, vårdtagare och personal inom sjukvård och äldreomsorg. Enligt de nya riktlinjerna uppmanas övriga bara att stanna hemma vid symptom.

Region Skånes lägesbild visade på torsdagen totalt nära 279 000 bekräftade fall av covid-19. Antalet nya fall per dag, räknat som rullande sjudagarsmedel, var 4 432.

I Hässleholm konstaterades under vecka tre hela 982 fall av covid-19, jämfört med 635 veckan dessförinnan.

På de skånska sjukhusen vårdades på torsdagen 255 personer med covid-19, 13 av dessa i intensivvård.

95,6 procent av de sekvenserade fallen i Skåne var omikron enligt den senast redovisade statistiken, under vecka två.

Berit Önell

Läs mer:

2022-01-22 Mindre karantän och distansundervisning

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se