torsjö live vers2

Högt vattenstånd i Finjasjön

Högt vattenstånd i Finjasjön

Hela Tormestorps båthamn står under vatten.

Vattenståndet i Finjasjön är ovanligt högt. Hela hamnen i Tormestorp är översvämmad. De senaste dagarna har kommunen höjt beredskapen och varit på plats två gånger per dag för att ha koll.

Att Finjasjön svämmar över, mer eller mindre, är det väl ingen som blir förvånad över. Men den här säsongen har vattennivån varit hög ovanligt länge, ända sedan i höstas och den senaste tiden har den stigit oroväckande snabbt. Mer regn och snö väntas också både i helgen och i nästa vecka.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Änderna har tagit över flera båtar vid kajen som, liksom parkeringsplatsen, är helt översvämmad.

Men när Frilagt på fredagen försökte ta reda på hur högt vattenståndet faktiskt är var det ingen som visste vem som har hand om mätningarna. Under många år ansvarade räddningstjänsten och mätningarna gjordes manuellt vid bron över Tormestorpsån i hamnen. Vintern 2017-2018 tog Hässleholms vatten över mätningarna digitalt, men fick 2020 problem och lämnade tillbaka uppdraget till räddningstjänsten.

Nu säger Emma-Karin Trygg Vincic, pressansvarig på Hässleholm Miljö, att Hässleholms vatten hänvisar till räddningstjänsten och kommunens GIS (kart)-avdelning. På räddningstjänsten säger Fredrik Stiberg att det är Hässleholms vatten som har koll.

Vallen är på plats över vägen till hamnen för att skydda de närliggande bostäderna.
Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M). Foto: Henrik Andersson

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) vet inte heller vem som mäter vattennivåerna, men som ansvarig för kommunens krisledningsnämnd vill han förvissa sig om att någon har koll på situationen. Efter att ha stämt av med sin partikamrat och tekniska nämndens ordförande Torsten Nilsson meddelar han att det är tekniska förvaltningen som har ansvaret. Ronny Nilsson, avdelningschef för gata och park, har varit vid sjön två gånger per dag de senaste dagarna och kommer även att ha koll under helgen.

– Om det sedan går över så att det blir ett krisläge kommer räddningstjänsten in. De återkommer också till oss om det blir ett kritiskt läge, men där är vi inte ännu, säger Lars Johnsson.

Frilagt har sökt Ronny Nilsson.

Text och foto: Berit Önell

Vattnet når upp till träpanelen på baksidan av båtklubbens byggnad.
För en del bostäder börjar vattennivåerna bli kritiska, här vid Ormanäs.

Läs mer:

2020-02-21 Kris för reningsverket – kan inte längre mäta vattennivån

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se