torsjö live

Kommunen visar stöd för Ukraina

Kommunen visar stöd för Ukraina

Ukrainas flagga vajar utanför stadshuset i Hässleholm. Foto: Jonathan Önell

Hässleholms kommun hissade på fredagen Ukrainas flagga vid stadshuset. Även Hässleholm Miljö visar fredag till söndag sitt stöd för dem som drabbas av kriget genom att låta den belysta ackumulatortanken på fjärrvärmeverket i Hässleholm färgas gul och blå.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) fattade beslutet om att flagga efter diskussion med kommunalråden Hanna Nilsson (SD) och Lena Wallentheim (S).

– Det är en solidaritetshandling med det ukrainska folket som utsatts för ett klart övergrepp av ett slag som vi inte sett sedan andra världskriget, säger Lars Johnsson.

Han berättar att han frågade kommunkansliet om det var tillåtet att hissa Ukrainas flagga i denna situation.

– Jag fick svar att jag hade möjlighet att besluta om det om jag ville. Sedan stämde jag av med Hanna Nilsson och Lena Wallentheim, förklarar han.

Flera andra kommuner har hissat Ukrainas flagga efter Rysslands invasion på torsdagsmorgonen, bland andra Helsingborg, Lund och Ängelholm.

Det kommunala bolaget Hässleholm Miljö sympatiserar också med Ukrainas folk.

Ackumulatortanken vid fjärvärmeverket är belyst i gult och blått till stöd för Ukraina. Foto: Exakta Creative

– Det är en oroande och oerhört tragisk utveckling vi ser i Ukraina just nu. I helgen färgar vi ackumulatortanken gul och blå för att visa vår solidaritet med Ukraina och alla som drabbas av detta fruktansvärda våld, säger Sven Carlsson, vd för Hässleholm Miljö, i ett pressmeddelande.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se