Gruppen-3a-328x120

Regeringen klarar inte att hålla landet säkert

Regeringen klarar inte att hålla landet säkert

INSÄNDARE. 17 personer mördades i gängkrig i Sverige mellan januari och mars. Det är den dödligaste inledningen på ett år någonsin. Det borde inte komma som en överraskning. Sedan 2011 har skjutvapenmorden tredubblats och sedan 2017 har över 1 700 skjutningar skett. Det innebär ungefär en skjutning om dagen och ett mord i veckan. Kristdemokraterna har varnat för det här. Konsekvensen av regeringens politik är att gängkriminaliteten inte bryts. Det räcker inte att säga att gängen ska knäckas och meddela att alla stenar ska vändas på. Man måste agera med kraft och genomföra de åtgärder som krävs och som har fungerat i andra länder.

Kriminaliteten har lamslagit delar av landet där polisen har svårt att verka. Gängen kontrollerar flera så kallade särskilt utsatta områden, där de har en avgörande påverkan på det omgivande samhället. Det gäller inte bara mord, utan också att de kliver in i butiker och går ut med fickorna fulla med varor. Ägaren vågar inte agera, för han vet att det kan vara ungdomar med vapen i fickan. De langar knark på torget och hotar den som vågar protestera, för med en k-pist är det svårt att diskutera. Kristdemokraterna anser att detta måste förändras.

Men detta gäller inte bara storstädernas förorter. Skjutvapenvåldet har nått Hässleholm, Värnamo, Umeå, Luleå, Tranås, Lund och Karlstad. Oskyldiga träffas av kulorna. I Järvaområdet i Stockholm sker 7 av 10 skjutningar i närhet av en skola eller en förskola. I en tysk tidning beskrivs Sverige som Europas farligaste land. En engelsk tidning har prytt sitt omslag med en blågul handgranat. Det är inte det arvet vi kristdemokrater vill att Sverige ska förmedla i omvärlden.

Det här är inte normalt. Det ska inte behöva vara så här. Men vi har en regering som konsekvent misslyckats med att trycka tillbaka kriminaliteten. De klarar inte av sin uppgift att hålla landet säkert. Vi behöver en ny regering. En regering som genomför en folkräkning för att få ordning på vilka som befinner sig i landet. En regering som skärper straffen för vapenbrott till fem år, så kriminella hålls i fängelse. En regering som arbetar med förebyggande åtgärder för att hindra nyrekrytering. En regering som tar tillbaka gatorna från de kriminella. En sådan regering vill Kristdemokraterna bilda.

Andreas Carlson (KD)

Rättspolitisk talesperson

Robin Gustavsson (KD)

Gruppledare Hässleholm

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se