Gruppen-3a-328x120

Migration, klimat och jämställdhet i EU viktigast för unga

Migration, klimat och jämställdhet i EU viktigast för unga

De politiska partierna passade på att visa upp sig bland minglande besökare på Hässleholm kulturhus under Europaforum 2021. I år lär valet göra det ännu intressantare för partierna att delta. Foto: Urban Önell

De viktigaste EU-frågorna för unga är migration och integration, klimat och jämställdhet. Det visade en undersökning i nordöstra Skåne tidigt i våras. När Europaforum Hässleholm arrangeras för tjugonde gången den 24-25 maj ska företrädare för riksdagspartierna därför debattera dessa ämnen. Forumets program håller nu på att ta form och anmälan är öppen.

Europaforum i Hässleholm presenteras som Sveriges ledande årliga mötesplats för Europapolitiska frågor. Forumets målgrupp är i första hand allmänheten, ungdomar och studenter från hela Skåne. Förra året deltog drygt 500 besökare och ett 40-tal talare. Då hölls evenemanget både digitalt och fysiskt i kulturhuset efter att 2020 ha varit helt digitalt på grund av pandemin. Även i år blir det en hybrid.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det ska bli väldigt roligt att få fira 20 år, fantastiskt att Europaforum funnits så länge, säger Sofia Stridsberg, tillförordnad projektledare medan Freja Hagsund är mammaledig.

Sofia Stridsberg har dock varit med i arbetsgruppen för Europaforum i tre år. I gruppen ingår även Finn Möller och Jakob Kroon.

Det mångåriga samarbetet med Hässleholms tekniska skola beskrivs av Sofia Stridsberg som framgångsrikt.

– Det är roligt för eleverna att få vara med och ställa frågor på scenen och att höra experternas svar. Jag tror inte att det är så vanligt att man bjuderi in ungdomar på det här sättet. Det är viktigt, säger hon.

I år var första gången en undersökning bland ungdomar gjordes inför Europaforum. Resultatet var kanske inte oväntat. De vinnande frågorna är aktuella EU-frågor som diskuterats under lång tid.

2021 var ett tema ”Ungdomsmakt i EU”. I år har ungdomarna fått rösta fram de tre viktigaste ämnena för en politisk debatt. Foto: Fotograf Daniel

Samtliga partier ska delta i den stora debatten som hålls på onsdagsförmiddagen den 24 maj. På onsdagen var bara tre klara: Sofia Nilsson (C ), riksdagsledamot, Louise Eklund (L), regionråd, och Simon Berneblad (KD), kandidat till kommunfullmäktige i Hässleholm.

Fortfarande saknas många medverkande i programmet. På ett par programpunkter där det ska vara panelsamtal finns ingen eller bara en deltagare. Men Sofia Stridsberg tycker inte att det känns stressigare än vanligt.

– Nej, det brukar vara så här. Vi har ungefär lika många talare klara, säger hon.

Panelerna brukar bestå av tre eller fem deltagare.

Bland årets rubriker finns bland annat “Vårens hetaste EU-frågor” och “Hur kan EU hjälpa flyktingar från Ukraina?”. Kriget i Ukraina är också en faktor i ett samtal om hur det går med EU:s gröna ambitioner. Ett något överraskande inslag är ett seminarium om framtidens stadskärnor.

Det stundande svenska valet kommer att märkas på Europaforum, bland annat genom ett seminarium om just EU-frågor i riksdagsvalet. De politiska partierna är som vanligt också inbjudna att delta med bokbord i foajén.

Efter ett uppehåll på två år blir det åter filmvisning under Europaforum. Den stora friheten är en av årets tre nominerade filmer till LUX, publikpriset för europeisk film.

Europaforums program avslutas med 20-årsfest med tårta i kulturhuset.

För två veckor sedan öppnade anmälan till Europaforum. Sofia Stridsberg berättar att intresset är stort och att en hel del anmälningar redan strömmat in. För att följa livesändningarna via kommunens Youtube-kanal krävs ingen anmälan.

Sofia Stridsberg ser fram emot att många nu ska kunna delta på plats.

– Folk ska kunna mingla och träffa politiker och experter, det är en viktig del av evenemanget, säger hon.

Programmet kommer att uppdateras efterhand på Europaforums hemsida. Läs mer här.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se