Gruppen-3a-328x120

Hovrätten skärper straff för termosbombare

Hovrätten skärper straff för termosbombare

Överklagandet till hovrätten hjälpte inte. Vonsterner döms för de 3,2 kilo amfetamin som förvarades i en ammunitionslåda i tvättstugan och dessutom blir fängelsestraffet längre. Foto ur förundersökningen

Hovrätten skärper straffet för Tyringeföretagaren och filmskaparen Jimmy Vonsterner med ytterligare sex månaders fängelse, totalt fem och ett halvt år, för tillverkning av termosbomber, grovt narkotikabrott med mera.

Vonsterner godtog Hässleholms tingsrätt dom för allt utom det grova narkotikabrottet. Han dömdes i övrigt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och två fall av vapenbrott.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I sitt överklagande vädjade han även om ett mildare straff. Åklagaren överklagade med motiveringen att straffvärdet borde vara högre. Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning och anser att narkotikan, 3,2 kilo amfetamin, som låg gömd i tvättstugan i företagslokalerna tillhörde Vonsterner. Det var han som bodde i byggnaden och använde tvättstugan. Att dörren inte var låst var inte skäl att frikänna honom.

Hovrätten bedömer att den samlade brottsligheten har ett straffvärde som överstiger det som tingsrätten kommit fram till. Det blir dock inte högre än vad åklagaren yrkat i hovrätten: fem år och sex månader.

Vonsterner ska stanna i häkte tills straffet kan verkställas. Det finns flera skäl till det. Domstolen förklarar att det för grovt narkotikabrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor inte föreskrivs lindrigare straff än två års fängelse och att det inte är uppenbart att det saknas risk för att Vonsterner på fri fot skulle fortsätta sin brottsliga verksamhet, avvika eller på annat sätt undandra sig fängelsestraffet.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom för en 28-årig man som i sin bilverkstad hade den termosbomb som ledde polisen vidare till Vonsterners företag. Även 28-åringen dömdes för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och dessutom för ringa narkotikabrott. Hans straff blev nio månaders fängelse.

Berit Önell

Läs mer:

2022-03-01 Fem års fängelse och häktning för termosbomber

2022-03-26 Överklagar – men godtar dom för termosbomber

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se