torsjö live

S vill att kommunen tar ansvar för kolloplatser

S vill att kommunen tar ansvar för kolloplatser

Socialdemokraterna vill nu att kommunen reder ut vem som har ansvar för att Hässleholmsbarn får möjlighet att åka på sommarkollo på Magnarp. Därför kommer Joachim Fors att lämna ett initiativärende vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde på torsdag.

När Hässleholms kommun 2020 sålde Magnarp till HSB Skåne skrevs det in i avtalet att kommunen skulle erbjudas att hyra platser för Hässleholmsbarn på sommarkollot. Men som Frilagt berättat har ingen i kommunen fått uppdrag eller medel för att förverkliga detta. I år ställde Hässlehem upp med sponsring av platser till boende i sina egna fastigheter. Dock erbjuds nu även andra barn att delta eftersom det blev platser över. På samma sätt erbjuder HSB barn i sina lägenheter i hela Skåne kolloplatser.

Snart är det dags för sommarkollo på Magnarp igen. Men i år var det för första gången enbart barn i HSB:s och Hässlehems bostäder i Hässleholm erbjudits att anmäla sig. Så var det inte tänkt när kommunfullmäktige beslöt att sälja gården.

På måndagskvällen diskuterade Socialdemokraterna frågan vid ett möte i sin fullmäktigegrupp. Partiet beslöt att se till att klara ut var ansvaret för att Hässleholmsbarn, inte bara de som bor hos vissa hyresvärdar, får möjlighet att åka på sommarkollo.

Joachim Fors konstaterar att det nu framgått tydligt att ingen i kommunen fått eller tagit på sig uppgiften att hjälpa de barn som behöver komma på kollo.

– Socialdemokraterna anser att detta måste redas ut och att någon måste känna ansvar, skriver han i sitt initiativärende.

Joachim Fors (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, tar nu upp frågan om kolloplatserna. Foto: Lotta Persson

Han förklarar att S anser att “tre förvaltningar”, samverkansgruppen mellan barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden och omsorgsnämnden borde känna ett extra ansvar för frågan, men också att kultur- och fritidsnämnden borde beröras.

S föreslår därför barn- och utbildningsnämnden att barn- och utbildningschefen Niklas Persson får i uppdrag att lyfta frågan med de övriga förvaltningscheferna i samverkansgruppen samt i kultur- och fritidsförvaltningen. Joachim Fors vill också att barn- och utbildningsnämnden får en rapport om hur saken kan lösas.

Joachim Fors säger till Frilagt att han tycker att de tre förvaltningar som jobbar med barn som har det svårt bör hjälpas åt.

– De kan slå sina kloka huvuden ihop med kultur- och fritidsförvaltningens.

Han har en förklaring till att S inte agerat tidigare.

– Vi i S var ju mäkta förbannade för att vi inte fick ha Magnarp kvar i kommunens egen regi. Kanske tappade vi därför tråden. Men någon får ta ansvar för att fördela kolloplatserna. Någon får ta tråden nu och då tar jag den, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2022-05-08 Magnarpskollo bara för barn hos HSB och Hässlehem

2022-05-12 Ingen i kommunen ansvarig för kolloplatser

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se