torsjö live vers2

Nej till flytt av korttidsvård från Lyckåsa

Nej till flytt av korttidsvård från Lyckåsa

Det blir ingen flytt av äldreomsorgens korttidsvård från Lyckåsa i Bjärnum. En majoritet i omsorgsnämnden, med S och SD i täten, röstade ner förslaget från tjänstemännen som den borgerliga alliansen stod bakom. Därmed fortsätter projekteringen för ombyggnaden där varje rum ska få dusch och toalett, ett behov som blev smärtsamt tydligt under pandemin då covid-19 fick snabb spridning bland de äldre.

Enligt tjänstemannaförslaget skulle ombyggnaden avbrytas och korttidsverksamheten flyttas till Björksäter äldreboende i Hässleholm och till Vinslöv. Orsakerna var bland annat svårigheterna att rekrytera personal, främst legitimerade såsom sjuksköterskor, till Bjärnum. Boendet ska också kunna användas som sjukhus i händelse av kris eller krig. Korttidsvård för äldre föreslogs bytas mot LSS-korttidsvård och lokaler för hemtjänsten.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Lyckåsa i Bjärnum byggs om för fortsatt korttidsvård efter att omsorgsnämnden röstat ner förslaget att flytta verksamheten till Hässleholm. Foto: Berit Önell

Omsorgsnämndens andre vice ordförande Christer Welinder (S) säger att han blev förvånad över förslaget.

– Jag blev lite överraskad att de hade gjort helt om. Tanken har hela tiden varit att bygga om Lyckåsa till ett fungerande korttidsboende. Behovet blev uppenbart när pandemin började, säger han.

Han tycker inte om att ett beslut i kommunstyrelsen om ombyggnad läggs åt sidan efter att Hässlehem fått lägga pengar på att påbörja projektering.

Christer Welinder (S), andre vice ordförande i omsorgsnämnden blev förvånad över förslaget att avbryta ombyggnaden av Lyckåsa. Foto: Urban Önell

– Det är inte genomtänkt, säger han.

Han anser att de problem som framförs i underlaget går att åtgärda på andra sätt än genom att ändra inriktning på Lyckåsa.

– Vi har inte ändrat oss. Om det är svårt att rekrytera personal till Lyckåsa får man lösa det. Lokaler till hemtjänsten går säkert också att lösa. Allt ingår i ett stort pussel. Om vi väl får den ena biten på plats så dyker andra upp. Vi måste börja någonstans. Vi får jobba utifrån det här nu och sedan får vi se hur vi gör med det andra, säger han.

Att Lyckåsa skulle användas av Region Skåne vid kris eller krig har han aldrig hört talas om trots att han suttit i Hässlehems styrelse.

– Jag undrade var det kom ifrån. Det kändes märkligt. Men byggnaden är nog gedigen. Det är väl ingen nackdel, säger han.

Omsorgsnämnden fattade inte heller något beslut om att rekrytera personal till de tre avdelningar som står tomma på Björksäter. Men dessa lär behövas för evakuering under ombyggnaden av Lyckåsa och under den planerade installationen av sprinklers på samtliga äldreboenden.

– Vi vet inte riktigt hur mycket vi behöver evakuera. Det måste ske strukturerat och vi måste ha fart på det, säger Chriser Welinder.

Ordförande Karin Axelsson (M) konstaterar att förslaget inte gick igenom. M, L och FV röstade för det. KD var frånvarande.

Karin Axelsson (M), ordförande i omsorgsnämnden, ville bland annat att hemtjänsten skulle få lokaler på Lyckåsa. Foto: Josefine Leth

– Vi ville gå till kommunstyrelsen och meddela att vi önskade avbryta ombyggnaden, förklarar Karin Axelsson.

Projekteringen beräknas vara klar vid årsskiftet och ombyggnaden ska ta cirka tio månader.

Omsorgsnämnden var, liksom arbetsutskottet, överens om att projektera ett nytt äldreboende i kommunen inom fem-åtta år. Karin Axelsson föreslog att prioriteringen skulle uppgraderas från tre till ett i förslaget till lokalrevision för 2022-2027. Hon fick med sig övriga partier på detta.

Tjänstemännen får titta vidare på olika möjligheter att inrätta fler demensplatser, exempelvis genom att omvandla somatiska platser. I september ska också förslag på effektivisering och eventuell avyttring av lokaler tas upp.

Berit Önell

Läs mer:

2022-05-30 Korttidsvård föreslås flytta från Lyckåsa

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se