torsjö live vers2

JO-anmäler polisinsats i vikingabyn

JO-anmäler polisinsats i vikingabyn

Kommunens tillsynsbesök med poliseskort i vikingabyn och Vittfarnas café utanför Sösdala den 7 april är nu JO-anmält. Anmälare är Folkets väls ordförande Ernst Herslow.

Ernst Herslow (FV). Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Ernst Herslow ifrågasätter miljö- och stadsbyggnadsförvaltningens agerande bland annat för att besöket gjordes med en stor polisinsats, trots att ett antal krigsflyktingar från Ukraina bodde på fastigheten.

– Trots att det inte rådde fara i dröjsmål, och trots att tjänstepersonerna enligt uppgift till media visste om att det befann sig nyanlända krigsflyktingar på fastigheten, fullföljer man en stort upplagd insats med handräckningshjälp från inte mindre än nio poliser. Detta faktum ingjuter skräck i flyktingarna, som enligt uppgift till media kände sig mycket rädda, skriver Ernst Herslow och hänvisar till Frilagts artiklar om händelsen.

En stor polisinsats hjälpte kommunens medarbetare att ta sig in på Vittfarnas för att mäta byggnader. Foto: Maral Otetileu

Ernst Herslow påpekar två sakfel i kommunens begäran om handräckningshjälp från polisen. Dels står fel person som fastighetsägare och dels uppges fel datum för ett tidigare besök på fastigheten.

– Förutom att storma in på en fastighet med nyanlända krigsflyktingar utan att det föreligger fara i dröjsmål, bygger man sin insats på felaktiga premisser (fel person utpekad som fastighetsägare). Med felaktiga datumangivelser ges dessutom intrycket av en förvaltning utan ordning på nödvändiga handlingar, skriver Ernst Herslow.

Berit Önell

2022-04-07 Ny polisinsats för att mäta vikingahus – flyktingar chockade

2022-04-08 Polisen: ”Flyktingarna blev inte rädda”

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se