torsjö live vers2

50 miljoner extra för att lyx i badhuset ska förverkligas

50 miljoner extra för att lyx i badhuset ska förverkligas

Peab vill ha 50 miljoner till för att bygga badhuset i Hässleholm. Annars kan inte alla de funktioner som kommunen listat finansieras eftersom byggkostnaderna skjutit i höjden. Kommunens styrgrupp vill inte stryka varmvattenbassänger eller lyxig relaxavdelning på taket och lokalytan för teknikutrymmen måste utökas. Tekniska nämndens arbetsutskott föreslår att pengarna beviljas så att den totala investeringskostnaden blir 375 miljoner kronor. Frågan avgörs dock i kommunfullmäktige.

Det nya badhuset ska få bassänger i stål. Foto ur kommunens utredning

När upphandlingen av badhusbygget på Österåsområdet gjordes hade kommunfullmäktige beslutat om en budget på maximalt 325 miljoner kronor. Därefter fastställde kommunstyrelsen ett “funktionsprogram” med de funktioner som önskas i det nya badhuset.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

När nu en förstudie har påbörjats i så kallat partneringsamarbete med Peab står det klart att budgeten inte räcker om funktionsprogrammet ska följas. Styrgruppen för badhuset med företrädare för kommunstyrelsen, tekniska nämnden och kultur- och fritidsnämnden har redan föreslagit att budgeten ska utökas istället för att funktionerna förändras.

Bland annat dessa kostnader ökar:

  • Kostnaden för teknikutrymmen ökar från 45 till 82 miljoner kronor.
  • Motions- och simtävlingsbassängen kommer enligt avstämningen att kosta 70 miljoner istället för tidigare beräknade 67 miljoner.
  • Familjeavdelningen väntas bli två miljoner dyrare och kosta 44 miljoner. Där ingår bland annat strandbassäng med bubbel/sprutzon, barnrutschbana, 3D-lek, varmvattenbassäng och en större vattenrutschbana typ Magic Eye.
  • Åretruntöppen utomhusbassäng med exempelvis strömkanal, bubbelpool och bastustuga beräknas kosta 37 istället för 35 miljoner kronor.
  • Relaxutrymme med liten utomhusdel, med fördel placerad på taket, varmpool med massage, bastu, ångbad, upplevelseduschar och servering med mera blir en miljon dyrare och väntas kosta 16 miljoner kronor. Avdelningen ska kunna hyras ut separat.
  • Sex omklädningsrum, varav två för funktionshindrade där ett bör utrustas med taklyft beräknas kosta 26 miljoner istället för 25.
  • Multibassängen med höj och sänkbart golv och ridåvägg väntas kosta 31 istället för 30 miljoner kronor.
  • Entré och servering med badshop och både inomhus- och utomshusdel blir en miljon dyrare och kostar 17 miljoner.
Tekniska nämndens ordförande Torsten Nilsson (M). Foto: Exakta Creative

Enligt kalkylen ska entrébiljett till bad kosta 60 kronor för vuxna och 30 för barn, ungdomar och pensionärer, relaxbad 150 kronor för alla och familjebad 100 kronor för vuxna och 50 kronor för barn och ungdomar.

Torsten Nilsson (M), ordförande i tekniska nämnden och dess arbetsutskott, sa ja till tilläggsfinansiering tillsammans med andre vice ordförande Benny Petersson (S). Ernst Herslow (FV), ersättare för förste vice ordförande Ulf Berggren (SD), ville avslå eftersom FV i första hand vill renovera Qpoolen.

– Badhusgruppen var eniga, vi får ta det. Vi får se var det slutar i andra änden. Det är mycket som ökar i kostnad nu. Vi får hoppas det slutar, men det vet vi inte, säger Torsten Nilsson.

Berit Önell

Läs mer:

20210520 12-1 för nytt badhus på Österås

20211110 Ett steg närmare Hässleholms nya badhus

2022-05-17 Peab vann upphandling om badhus igen

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se