Gruppen-3a-328x120

Åtal för överfall på äldre kvinna

Åtal för överfall på äldre kvinna

En man i 40-årsåldern från Osby kommun har nu åtalats för den hänsynslösa misshandeln av en kvinna i 80-årsåldern på Nytorget i Hässleholm den 27 augusti. Kvinnan drabbades av hjärnblödning när hon slogs till marken, något som enligt stämningsansökan var livsfarligt.

Ett tiotal vittnen ska höras i rättegången som beräknas pågå i två och en halv dag. Ett vittne spelade också in händelsen med sin mobilkamera och filmen ska spelas upp i rättssalen. Den misstänkte förnekar brott förutom när det gäller ett fall av ringa narkotikabrott.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kvinnan gick med käpp och passerade Nytorget på lördagseftermiddagen den 27 augusti när hon utan förvarning blev nedslagen av mannen som tog ett grepp om hennes hals. Hon föll baklänges och slog i huvudet. När hon låg på marken satt han på hennes bröstkorg, rullade över henne och tryckte ner henne mot marken. Enligt stämningsansökan visade han särskild hänsynslöshet och råhet då han gick till angrepp mot en äldre och fysiskt väsentligt svagare person.

Enligt förundersökningen uppträdde mannen onormalt och skrek oavbrutet, själv sa han i förhör att han fått en psykos. Han mindes ingenting av misshandeln.

Han greps aldrig efter händelsen utan fördes till psykakuten Piva i Kristianstad eftersom han bedömdes behöva psykiatrisk tvångsvård. Han blev dock inte inlagd på Piva utan släpptes istället på fri fot eftersom han inte heller blev anhållen.

Det dröjde sedan bara ett par veckor tills han blev misstänkt för försök till knivmisshandel på resecentrum och den 19 september häktades han för denna. Ytterligare ett par veckor senare beslöt tingsrätten att häktningen även skulle gälla attacken mot kvinnan på Nytorget.

Mannen åtalas när det gäller kvinnan i första hand för grov misshandel och i andra hand för vållande till kroppsskada, grovt brott. Dessutom åtalas han för våld mot tjänsteman för att ha sparkat mot en av väktarna som grep honom, försök till grov misshandel för att ha försökt knivhugga en man på resecentrum den 16 september och ringa narkotikabrott i två fall.

Berit Önell

Läs mer:

2022-08-27 Kvinna i 80-årsåldern nedslagen – livshotande skadad

2022-10-04 Häktad för attack mot kvinna i 80-årsåldern

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se